Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Славов: Спорните текстове в антикорупционния закон са редактирани

Калин Славов

Ще бъде направен втори опит антикорупционният закон, предложен от Меглена Кунева, да бъде приет от парламента. Редактираният текст на закона беше обсъден и от Гражданския съвет към Националния съвет по антикорупционни политики. Един от членовете на Гражданския съвет е изпълнителният директор на Асоциация "Прозрачност без граници“ Калин Славов. В предаването "Преди всички“ той съобщи, че са обсъждали работен текст с различни варианти за решения:

Какво ще бъде представено на обществено обсъждане, след това в Министерския съвет и внесено в парламента с категоричност е твърде рано да се каже. За съжаление политическият сигнал, който беше излъчен с неприемането на този закон през септември миналата година до голяма степен вече е консумиран. Как ще върви неговото приемане е важно, но успяхме вече да постигнем една негативна реакция. Може би и да очакваме негативната оценка, която ще бъде в доклада по Механизма за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието и вътрешните работи. 

Калин Славов посочи, че някои от спорните текстове, заради които антикорупционният закон не беше приет при първия опит, са били редактирани:

Една от основните критики беше излъчването на ръководството на това антикорупционно бюро от Министерския съвет. Тогава се получаваше един затворен кръг – администрацията сама излъчва органа, който трябва да проверява висшите етажи на властта. Излезнато е от този модел. Съществуват две предложения – едното е избор на директора на националното бюро от Народното събрание и с негово последващо назначаване от президента. Другият модел е малко нетипичен за българското законодателство – създаването на едно електорално тяло, което да включва представители както на Народното събрание, така на Висшия съдебен съвет и Министерския съвет, които от своя страна да извършат номинации и избор и отново назначаването да става от президента. И в двата случая е предвидено президентът да действа в ситуация на обвързана компетентност, въпреки че е възможно да откаже веднъж назначаването, но при повторен избор вече не може да го откаже. 

Според Славов човекът, който ще оглави антикорупционното бюро, трябва да бъде със силна воля, безстрашен и готов да покрие големите очаквания.

Другият спорен момент в първоначалния вариант на антикорупционния закон - за анонимните сигнали, не е отпаднал, но за тях се говори по друг начин, каза изпълнителният директор на "Прозрачност без граници":

Сигнали, за които няма точно установен подател и по тях все пак да бъдат извършени проверки, в случаите, в които съдържат достатъчно убедителни данни за конфликт на интереси, корупционно поведение или нещо подобно. Очаквам един от големите спорове да бъдат концентрирани върху това.

Цялото интервю с Калин Славов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!