Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект помага на семейства, отглеждащи дете с увреждания

Снимка: фондация "Деца с проблеми в развитието"

В семейства, които отглеждат деца с увреждания, често се получава неглижиране на здравото за сметка на детето с проблеми. Това каза пред „Хоризонт“ Анита Кънчева, председател на фондация „Деца с проблеми в развитието“. Фондацията работи върху проекта „Да споделим с вашето семейство“, фокусиран върху тази тема.

Проектът анализира какво се случва със семействата на децата с увреждания – не се фиксираме конкретно върху детето с увреждания, а как се справят другите членове на семейството с тази тежест, с идеята да ги подкрепим да имат още деца, да не остава семейството само с детето с увреждане, обясни Анита Кънчева. По думите й, проектът цели да изследва и баланса между грижата за детето с увреждане и здравото дете в семейството:

Понякога родителите забравят за здравото дете. Вниманието е фиксирано върху детето с увреждане и често здравите деца в тези семейства остават неглижирани.

Двете деца на Анита Кънчева – Живко и Стефан са близнаци. Живко има детска церебрална парализа и е тръгнал по-късно на училище. Сега е 4-ти клас, а Стефан учи в 6-и клас.

Най-голямата ми борба е всеки ден да се опитваш да си еднакво добър родител и на едното, и на другото дете, разказа Анита Кънчева:

Има ножица между възможностите и интересите на едното и на другото дете и този баланс не всеки ден се получава.

Никога не съм мислил, че брат ми е по-различен от мен и от другите деца, винаги съм гледал да има разбирателство между нас, сподели Стефан.

Родителите на деца с увреждания у нас продължават да се чувстват изоставени. Тук много важна е ролята на психолозите за приемането и преработването на проблема, посочи още Кънчева. Работата с цялото семейство помага и на обществото като цяло, категорична беше тя:

Допреди десетина години тези деца се отглеждаха в институции. Няма как да наваксаме 50-те години, в които другите държави са били преди нас. 

Институциите у нас работят поотделно, а детето е едно. Услугите не са достатъчно интегрирани, посочи още Анита Кънчева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна