„Луиза Милер”, опера в три действия от Джузепе Верди (съдържание)

Либрето: Салваторе Камарано по пиесата на Фридрих Шилер „Коварство и любов“
Премиера: 8 декември 1849 г. в „Театро Сан Карло“ в Неапол

Действащи лица:
• Милер – стар войник (баритон)
• Луиза – негова дъщеря (сопрано)
• Граф фон Валтер (бас)
• Рудолфо – негов син (тенор)
• Федерика фон Остхайм (мецосопрано)
• Вурм – служител в замъка на Валтер (бас)
• Лаура – селянка (мецосопрано)


Действието се развива през 17 век в Тирол

Първо действие
На рождения си ден, заобиколена от своите близки Луиза си спомня срещите с непознат млад мъж с името Карло. Неочаквано той се появява в селцето и двамата споделят чувствата си. Всички се отправят към църквата, а до бащата на Луиза, стария войник Милер, приближава Вурм. Придворният служител в замъка на граф фон Валтер иска ръката на Луиза. Милер отвърща, че дъщеря му сама ще си избера съпруг. Ядосан Вурм прошепва: представящият се за Карло всъщност е Рудолфо – синът на графа. Вурм разказва на своя господар за любовта на сина му. Безкрайно разочарован той съобщава своето решение: Рудолфо ще се ожени за Федерика – графиня фон Остхайм. Когато остават насаме, младият мъж признава, че е влюбен в друга. Федерика обаче няма намерение да отстъпва. Милер разкрива пред Луиза тайната на Рудолфо. Наследникът на Валтер искрено се разкайва, че е излъгал и се заклева във вечна вярност. Пада на колене пред Милер и иска ръката на дъщеря му.
В стаята връхлита граф Валтер и слага край на случващото се. С меч в ръка Милер защитава честта на дъщеря си, а графът заповядва да арестуват и двамата. Рудолфо заплашва, че ако не освободят девойката, ще разкрие пред всички как баща му се е домогнал до графската титла. Изплашен Валтер нарежда да пуснат Луиза.

Второ действие
Старият Милер е хвърлен в тъмница и скоро ще бъде убит. Подлият Вурм предлага сделка на Луиза. Тя ще напише писмо до Рудолфо. В него уверява, че го е лъгала за чувствата си. Привличали са я богатството и титлата му. Луиза „признава“, че обича Вурм и иска да се омъжи за него. Невероятно страдание причинява всичко това на клетата девойка. Луиза обаче не може да е щастлива, щом смъртна опасност грози баща й.
В замъка Валтер и Вурм си припомнят престъплението, което разчиства пътя на Валтер към графската титла. Той е убил своя братовчед. Рудолфо знае страшната истина. Това принуждава Валтер и Вурм бързо да действат. Водят Луиза. Тя потвърждава написаното и пред Федерика. В стаята си Рудолфо чете писмото и с тъга си припомня щастливите мигове на пламенната им любов с Луиза. Младият мъж предизвиква Вурм на дуел.
Създалата се суматоха привлича вниманието на Валтер, който призовава сина си да се ожени за Федерика – херцогиня фон Остхайм. Сломен наследникът на графа приема.

Трето действие
Приготовленията за сватбата на Федерика и Рудолфо са в разгара си.
Пуснали са стария Милер от затвора. Щом научава каква е цената, той се опитва да утеши отчаяната си дъщеря. Луиза прекарва времето в молитви и съзира изход единствено в смъртта. Рудолфо също иска да умре.
Преди обаче да напусне този свят, ще накаже невярната си любима.
Обхваната от страх да не затворят отново баща й, Луиза не смее да признае истината. Рудолфо изпива чашата с отрова. Другата е за Луиза. Девойката не се страхува от смъртта. Време е да разкрие коварния план на Вурм.
Идват Милер, граф фон Валтер и неговият слуга. Събират се селяни.
Със сетни сили Рудолфо пронизва с меча си Вурм и поглежда към баща си.
Умира с думите: „Това е твоето наказание!“

Още от категорията
Мартин Ташев

Тромпетистът Мартин Ташев: Посрещайте всеки един ден с усмивка

Мартин Ташев открива голямата си любов - музиката още като дете. И до ден днешен не се разделя с тази своя страст, а негов спътник е тромпетът. Познаваме го най-добре от Биг Бенда на Българското национално радио и формация "Тумбаито". Работи с група „Инфинити“, част е от любимата на много българи група „Кафе“. В момента работи заедно с Димитър..

публикувано на 23.04.18 в 16:58

Вокална група от Мездра с първо място и награди от международен фестивал

Престижни отличия от Международния детски фестивал „Млади таланти” получи Центърът за подкрепа и личностно развитие в Мездра. Форумът се проведе в Националния дворец на децата в София, съобщават от Общината. Вокалните групи и индивидуални изпълнители на забавна и популярна песен бяха разпределени в два конкурсни дни – 17 и 18 април. Жури в..

публикувано на 23.04.18 в 15:46

ВГ "Радиодеца" с покана за пролетен джаз концерт

Вокална група "Радиодеца" и техният ръководител Илина Тодорова ще бъдат домакини в Първо студио на БНР на Детския пролетен джаз концерт. Над 40 малки изпълнители ще вземат участие. Те са подготвили много нови песни и танци специално за пролетния концерт, за който се подготвят повече от 1 година. Децата от вокалната група са най-младият състав на БНР,..

обновено на 23.04.18 в 11:15
„Лед Зепелин”: Джон Пол Джоунс, Робърт Плант и Джими Пейдж (отляво надясно)

Хоби и колекционерски страсти, 3 част

От времето на барока, че и години преди него, та чак до наши дни съществуват свързани с музиката личности, които намират време, сили и енергия да задоволяват и други, различни от музикалните потребности. В третата, посветена на феномена „хоби”, наша среща, ви запознаваме с колекционерските страсти и любими занимания на Жан Филип Рамо (Jean-Philippe..

публикувано на 23.04.18 в 11:10

Арфистката Яна Дойнова: Мечтая денят да стане по-дълъг

Яна Дойнова – момиче, което намира шума в големия град за жизненоважен и храни с него динамиката на собственото си битие. Или човек, който открива в пътешествията си в далечни страни частички, с които попълва пъзела на личната си философия за света. Или пък половинка от една ярка любовна комбинация, в която противоположностите създават уравновесено цяло...

публикувано на 23.04.18 в 10:55
Юн Мияке навърши кръгли 60 в началото на тази година

Проект на Юн Мияке с хора "Космическите гласове", Арто Линдзе и Винисиус Кантуария

Слънчев джаз+ на 22 април припомня моменти от гостуването на "Ритмос негрос" във Второ студио на БНР и запис на част от предаването пак там четвърт век по-рано с Жюли Фройнд, сега звезда в родното си Перу. Гостите на първия Джаzz+ фестивал Пари Комбо също отбелязват кръгла годишнина - две десетилетия на сцена. По този повод слушаме поредния им..

обновено на 23.04.18 в 10:30

Евгений Шевкенов дирижира на пловдивска сцена

Гост в студиото на зона "Култура" на Радио Пловдив е  проф. Евгений Шевкенов . Световноизвестният цигулар, роден в Пловдив ще бъде пред пловдивската публика за втори път в рамките на година, нещо което меломаните знаят добре, че не бива да пропуснат. Концертът " Малка нощна музика " ще се състои на 24 април 2018 г., вторник от 19:00 часа в Дома на..

публикувано на 23.04.18 в 10:12