„Луиза Милер”, опера в три действия от Джузепе Верди (съдържание)

Либрето: Салваторе Камарано по пиесата на Фридрих Шилер „Коварство и любов“
Премиера: 8 декември 1849 г. в „Театро Сан Карло“ в Неапол

Действащи лица:
• Милер – стар войник (баритон)
• Луиза – негова дъщеря (сопрано)
• Граф фон Валтер (бас)
• Рудолфо – негов син (тенор)
• Федерика фон Остхайм (мецосопрано)
• Вурм – служител в замъка на Валтер (бас)
• Лаура – селянка (мецосопрано)


Действието се развива през 17 век в Тирол

Първо действие
На рождения си ден, заобиколена от своите близки Луиза си спомня срещите с непознат млад мъж с името Карло. Неочаквано той се появява в селцето и двамата споделят чувствата си. Всички се отправят към църквата, а до бащата на Луиза, стария войник Милер, приближава Вурм. Придворният служител в замъка на граф фон Валтер иска ръката на Луиза. Милер отвърща, че дъщеря му сама ще си избера съпруг. Ядосан Вурм прошепва: представящият се за Карло всъщност е Рудолфо – синът на графа. Вурм разказва на своя господар за любовта на сина му. Безкрайно разочарован той съобщава своето решение: Рудолфо ще се ожени за Федерика – графиня фон Остхайм. Когато остават насаме, младият мъж признава, че е влюбен в друга. Федерика обаче няма намерение да отстъпва. Милер разкрива пред Луиза тайната на Рудолфо. Наследникът на Валтер искрено се разкайва, че е излъгал и се заклева във вечна вярност. Пада на колене пред Милер и иска ръката на дъщеря му.
В стаята връхлита граф Валтер и слага край на случващото се. С меч в ръка Милер защитава честта на дъщеря си, а графът заповядва да арестуват и двамата. Рудолфо заплашва, че ако не освободят девойката, ще разкрие пред всички как баща му се е домогнал до графската титла. Изплашен Валтер нарежда да пуснат Луиза.

Второ действие
Старият Милер е хвърлен в тъмница и скоро ще бъде убит. Подлият Вурм предлага сделка на Луиза. Тя ще напише писмо до Рудолфо. В него уверява, че го е лъгала за чувствата си. Привличали са я богатството и титлата му. Луиза „признава“, че обича Вурм и иска да се омъжи за него. Невероятно страдание причинява всичко това на клетата девойка. Луиза обаче не може да е щастлива, щом смъртна опасност грози баща й.
В замъка Валтер и Вурм си припомнят престъплението, което разчиства пътя на Валтер към графската титла. Той е убил своя братовчед. Рудолфо знае страшната истина. Това принуждава Валтер и Вурм бързо да действат. Водят Луиза. Тя потвърждава написаното и пред Федерика. В стаята си Рудолфо чете писмото и с тъга си припомня щастливите мигове на пламенната им любов с Луиза. Младият мъж предизвиква Вурм на дуел.
Създалата се суматоха привлича вниманието на Валтер, който призовава сина си да се ожени за Федерика – херцогиня фон Остхайм. Сломен наследникът на графа приема.

Трето действие
Приготовленията за сватбата на Федерика и Рудолфо са в разгара си.
Пуснали са стария Милер от затвора. Щом научава каква е цената, той се опитва да утеши отчаяната си дъщеря. Луиза прекарва времето в молитви и съзира изход единствено в смъртта. Рудолфо също иска да умре.
Преди обаче да напусне този свят, ще накаже невярната си любима.
Обхваната от страх да не затворят отново баща й, Луиза не смее да признае истината. Рудолфо изпива чашата с отрова. Другата е за Луиза. Девойката не се страхува от смъртта. Време е да разкрие коварния план на Вурм.
Идват Милер, граф фон Валтер и неговият слуга. Събират се селяни.
Със сетни сили Рудолфо пронизва с меча си Вурм и поглежда към баща си.
Умира с думите: „Това е твоето наказание!“

Още от категорията

Работим единствено заради любовта си към музиката

Вашата капела е на върха на европейското хорово изкуство – тези думи на чешкия композитор Верослав Нойман са само част от възторжените оценки по повод успешните изяви на забележителния български хор. „Полифония“ е своеобразен рекордьор на награди от престижни европейски конкурси: „Нека пеят народите“, Би Би Си, Лондон (1970), „Гуидо д’Арецо“..

публикувано на 23.07.18 в 10:50

Новата звезда от Нормандия Жюли Ериксен

Слънчев джаз+ продължава с концертни записи от Маркус Щокхаузен с оркестъра на немското обществено радио WDR, новата звезда от Нормандия Жюли Ериксен, първа част от концерта на Камий Берто в Париж, който слушахме преди две седмици. Финалът също е от Нормандия с началото на концерта на Кронос квартет с малийското трио Де Кали от тазгодишния..

публикувано на 23.07.18 в 10:33
Дейвид Фостър и Уилиам Бърд

Майстори на клавира – втора част

Представяме ви музика от времето на английските изпълнители на клавир – вирджиналистите Уилиам Бърд (William Byrd), Джон Бул (John Bull), Орландо Гибънс (Orlando Gibbons). Независимо от разликата в нюансите тяхното изкуство е свързано с традициите при музиката за лютня, а и за орган. От репертоара на лютнята вирджиналистите взимат по-елементарни форми..

публикувано на 23.07.18 в 09:15
Сър Невил Маринър дирижира Академията Сейнт Мартин ин де фийлдс

Специално за меломани – записи от Музикферайн, Виена

В последните два понеделника на месец юли в „Музикалните вечери“ предлагаме на слушателите концерти, записани в знаменитата зала Wiener Musikverein, собственост на Обществото на любителите на музиката (Gesellschaft der Musikfreunde) във Виена. На 23 юли припомняме едно от големите имена на диригентския пулт от втората половина на миналия и началото на..

публикувано на 23.07.18 в 08:40
Даниела Кузманова, Румен Бояджиев, Деян Тимнев и Кристиян Бояджиев (отляво надясно), 2015 г.

Опит за летене

Над бездна заставам без крила. Затварям очи над пропастта. Стигам до някъде, а после пак – назад, няма да мога и днес да полетя. Събирам ръцете и мълча. В тълпата по Орлов мост вървя. Поне един орел да ми даде крила, за да политна към теб сега в града… А ме разделя крачка от твоя поглед син. С глухото ехо скрито дълбоко някъде вътре в теб. Спускам се..

публикувано на 22.07.18 в 08:50
архив

Деца народни певци откриха концертите "Да възпеем Кюстендил"

Първият от поредицата  концерти под мотото "Да възпеем Кюстендил" се проведе  на сцената пред централното градско читалище "Братство".  Целта е да се популяризира сред децата и младежите кюстендилският фолклор и народното песенно изкуство. Първи в поредицата концерти на сцената се качиха от детската формация "Трепетлика". 7-годишните певици..

публикувано на 22.07.18 в 00:46

Оркестър "София Симфоникс" е на традиционното си лятно турне в Австрия и Германия

Българският оркестър на маестра Любка Биаджони "София Симфоникс" е на традиционното си лятно турне в Австрия и Германия. Концертите в най-красивата германска провинция - Бавария, започнаха в петък вечер в пищния дворец на Лудвиг Втори на езерото Кимзее като част от фестивал. Музикантите изпълниха Симфонична поема "Вълтава” от Сметана, Концерт за пиано №3..

публикувано на 21.07.18 в 11:51