Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Танев не е изненадан от поисканата му оставка

Тодор Танев
Снимка: БГНЕС
До момента не съм разговарял по този въпрос с никого, само научих от медиите за това, но няма нищо изненадващо. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ министърът на образованието проф. Тодор Танев по повод поисканата му от премиера Бойко Борисов оставка.

За цялата изминала година Министерството на образованието, в този състав, в който е в момента, е отличник – ние сме свършили и преизпълнили работата, която се очакваше от нас. Това включва пет законопроекта, някои от които се разглеждат в НС, връзка на бизнеса с образователната система, както и действително осигурени 1,3 милиард лева по Оперативната програма за образование и наука за интелигентен растеж, която на няколко пъти висеше в небитието.

20 години съществува проблемът с термините, 20 години нашите историци не стигнаха до много ясно заключение. От 5 години насам на няколко пъти се чака от министерството отговорът на научната общност по въпроса за точната терминология. Лично аз поддържам робство, но напоследък по-силно се чува османско владичество. Имам намерение да ги поканя тук ултимативно окончателно да направят това пред нас и да сложат честни анонимно избрани хора в комисиите, които избират учебниците. Никога под никаква форма не съм правил нищо без съгласуване.

Относно възможните имена за следващ просветен министър проф. Танев коментира:

Доколкото знам, Реформаторският блок доста отдавна заседава и разсъждава за това кой да бъде мой наследник. Знам две-три имена, които винаги са се въртели. Те особено в началото, та и до ден днешен, не са ме възприемали добре на този пост.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна