Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти не са сигурни дали се готви нов вариант на Закона за радио и телевизия


В професионалните кръгове между университетски преподаватели, бивши членове на СЕМ споделяме тревога от това , че се готви нов вариант на Закона за радио и телевизия, който обаче няма да реши същностните въпроси на медийната сфера, а ще направи реконструкция в организацията на работата на обществените медии т.е. ще обедини БТА, БНТ и БНР в един мастодонт, който да бъде по-добре контролиран , по-добре управляван от външни сили.

Това каза аз предаването „Неделя 150” на „Хоризонт“ проф. Петко Тодоров, който изтъкна че държавното финансиране за обществените медии ги подчинява на изпълнителната власт и даде като пример за освобождаване  Чешкото радио, което има равнопоставеност в конкурсите за нови радиочестоти.

Необходимо е да има устройствен закон за БНР, устройствен закон за БНТ и в този закон да е ясно, кой е принципалът, кой утвърждава бюджета, кой има право да намалява или да увеличава бюджета. Защо финансираме от бюджета, когато в България има 2 900 000 домакинства, а системата в Европа е, заедно с местните данъци и такси, да се събират и едни малки такси за обществените медии и те действително да станат независими.

Тодоров е направил сметка, по аналогия с таксата в Чехия – 3.5 евро, че от 2 милиона домакинства, изключвайки несъбираемите, за Радиото биха оставали 3-4 пъти повече средства за издръжка, отколкото в момента осигурява бюджетът. Необходим е закон от ново поколение, обобщи той. Според учения, СЕМ трябва да промени начина, по който назначава генералните директори на БНР и БНТ:

Юристът проф. Нели Огнянова заяви, че не е била информирана за намерение да бъде променян писаният от нея закон:

Аз не съм в течение за подготовката на нов закон. Освен това си позволявам да имам известни съмнения доколко наистина такъв се подготвя по две основни причини. Първата е, че не мисля, че някой би се заел със структурен въпрос без да е решил основния въпрос – преди въпроса „как“ стои въпроса „за какво“. Стои открит въпросът за мисията на обществените медии в България. Второто ми основание, процедурното, е, че не вярвам, че днес, в 2016 г., проект може да се пише в кабинет. Навсякъде такъв проект се прави, като се подготви консултационен документ, който изготвя основните въпроси, постави ги, събере мненията …

За изработването на този фундамент има процедура, каза Огнянова и посочи, че това е част от самото устройство на правовата държава. Огнянова не е привърженик на идеята за събиране на такси от аудиторията, които нарече „характерни за едни закони от много предходно поколение“ . Сметката брой хора умножено по брой евро не работи отдавна по ред причини, уточни тя и допълни.

Ако обществените медии не искат да бъдат изненадани със структурни промени, те трябва сами да започнат разговора за това каква е мисията на обществените медии в цифровия свят. Самите обществени медии трябва да работят и да отстояват своята независимост.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна