Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леонардо Счиочет изнася в СУ лекция "Европа и бежанците на ръба на извънредното положение"

Снимка: БГНЕС

"Европа и бежанците на ръба на извънредното положение" - това е темата на публичната лекция на Леонардо Счиочет в Културния център на СУ "Св. Климент Охлидски", съорганизирана от Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София​. ​Той е доктор по антропология (Бостънски университет), чиято изследователска работа се фокусира върху процесите на социална принадлежност на палестинските бежанци.

На български е преведен неговият текст - "Бежанският лагер и градът: дали лагерът действително е извънредно пространство?“ (сп. Критика и хуманизъм, бр. 42/2013). ​Той е съставител на сборника "Между Стария и Новия свят: палестинската диаспора от Близкия Изток до Латинска Америка" (издаден на португалски език).

В момента Леонардо Счиочет е изследовател в Института по социална антропология към Австрийската академия на науките във Виена, където освен това е координатор на мрежата Refugee Outreach and Research Network, която цели едновременно провеждане на изследвания върху протичащите процеси на настаняване на бежанците в Европа и оказване на съдействие при интеграцията на тези бежанци.

В звуковия файл може да чуете интервю на Ирина Недева с Леонардо Счиочет и историка и преводач Елица Станоева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна