Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Микола Балтажи: Политиката на Русия се провежда в "най-хубавите" сталински традиции

Н. Пр. Микола Балтажи
Снимка: Посолство на Украйна в Република България

Това, че Обама и Путин са обсъдили ситуацията в Украйна, е добре. Украйна трябва да бъде във фокуса на международната общност. Русия продължава необявената война срещу моята държава и заплашва не само Украйна, но и другите съседи. Въпросът е да не се забравя в тези преговори кой е предметът им – украинците. Това каза за предаването "Хоризонт до обед" Н. Пр. Микола Балтажи, извънреден пълномощен посланик на Украйна в България, за предстоящата годишнина от Майдана. Украинската тема не трябва да излиза от общественото внимание, категоричен е дипломатът, който припомни, че Русия обвинява запада за бежанските кризите, но единствено тя е упражнила агресия в Европа:

С окупацията на Крим с военните действия в Донбас, тя подри международно-правните принципи, които действат в Европа. Фактически тя е единствената държава в Европа, която извърши анексиране на чужда територия. Няма друга. Тук е истината. Всичко друго вече са манипулации – сравнения с Косово или предложенията да се препотвърдят принципите на Хелзинкския акт. Те трябва да се изпълняват, не да се препотвърждават.

Според Балтажи под предлог "борба срещу тероризма" Русия прави опити да унищожи кримско-татарският народ. Той припомни арестите на 13 активисти, и допълни, че целият етнос се "мачка":

Ние осъждаме! Политиката на Русия, без преувеличение, се провежда в "най-хубавите" сталински традиции. Това е проблемът. Естествено, поставяме този проблем в преговорния процес. Мисля, че той ще бъде впрегнат за обсъждане и по времето на посещението на турския премиер в Украйна. Турция, както знаете, подкрепя териториалната цялост на Украйна и осъжда политиката на Русия срещу кримските татари.

Интервюто на Ирина Недева с Н. Пр. Микола Балтажи можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна