Калин Калпакчиев: Премиерът да нареди възобновяване на проверката по "Яневагейт"

Снимка: Дневник

На фона на случващото се в държавата, министър-председателят трябва да дойде и да нареди да се извърши проверката. Това каза пред "Хоризонт" членът на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев относно отхвърленото вчера от съдебните кадровици във ВСС искане за възобновяване на проверката по "Яневагейт" заради нововъзникнали обстоятелства.

Според Калпакчиев възниква въпросът дали ВСС е способен да извършва проверки по факти, касаещи корупционно поведение. По думите му се показва неспособността на ВСС да прави проверки по казуси, разкриващи зависимости. Трудно е да искаш от замесен субект сам себе си да проверява и разследва, отбеляза Калпакчиев.

Проверки от типа на "Яневагейт", по думите му, трябва да се извършват с различен тип стандарт на доказване – т.е. дори при основателно съмнение да може да се стигне до понасяне на дисциплинарна отговорност.

Във всеки един момент можем да поискаме отново да се възобнови проверката, уточни още членът на ВСС. За разлика от случаи на други лобистки скандали в съдебната система, сега прокуратурата не дава своевременно и достатъчно информация за разследването, а главният прокурор отказва да информира ВСС и обществеността, заяви Калпакчиев и определи това като недобър сигнал.

Обяснявам си гласуването с търсенето на разумен процедурен компромис по време на обсъждането – така Калпакчиев коментира гласовете "въздържал се" по време на гласуването и отхвърлянето на предложението случаят "Яневагейт" да се отвори отново.

В аналогия на популярния въпрос за образа в огледалото, Калин Калпакчиев каза, че образът в огледалото на ВСС не е добър, защото резултатите от работата му не са добри.

Промяната в съдебната власт не е лесна, но не бива да се отказваме да поставяме конкретни въпроси и да искаме конкретни решения:

Натрупва се критична маса в съдийското съсловие и сред гражданите, която в един момент ще направи промените неизбежни.

Мнението на Калин Калпакчиев в детайли можете да проследите в звуковия файл.
Още от категорията

Пожар обхвана складови помещения в горните осем етажа на 16-етажна сграда в Русия

Пожар обхвана тази нощ осем етажа в 16-етажна жилищна сграда в руския град Екатеринбург, което наложи евакуацията на 120 обитатели, предаде ТАСС. Горели са само отпадъци в складови помещение, а не жилища, казаха от пресслужбата на местната полиция. Освен едно дете, което вероятно е вдишало дим, няма други пострадали хора. Противопожарните служби са..

публикувано на 19.10.18 в 02:26

Астрономи откриха анормални планети с особено поведение

Астрономи от Кеймбриджкия университет в Англия откриха млада звезда, около която кръжат четири газови гиганта, чиито размери са сравними с тези на Юпитер и Сатурн, съобщи сайтът "Физ.орг". Теоретичните модели предсказват, че подобна система трябва да е по-стара, за да може в нея да се формират толкова големи планети. Освен това орбитите на тези..

публикувано на 19.10.18 в 02:21

Китай успешно тества най-големия в света безпилотен транспортен самолет

Разработваният от Китай най-голям в света безпилотен транспортен самолет успешно премина първите изпитания, предаде ТАСС. Самолетът се издигна във въздуха от изпитателния полигон в Баутоу в автономния район Вътрешна Монголия. "Фейхун 98" - в превод "Летящ лебед 98" - е проектиран и построен на основата на прототип на транспортния самолет "Юн 56" на..

публикувано на 19.10.18 в 02:19

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 г.

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 година и ще обменят данни помежду си. Това съобщи във Варна Петър Киров - главен секретар на изпълнителна агенция "Морска администрация", по време на заключителната среща по проект за интегрирано морско наблюдение. Киров уточни, че по същото време трябва да приключи..

публикувано на 19.10.18 в 00:31
Славчо Пеев в студиото на

Състоянието на актьора Славчо Пеев е стабилно

Състоянието на актьора Славчо Пеев, директор на дупнишкия театър "Невена Коканова", е стабилно, каза за БНР д-р Ени Лефтеров, главен лекар на болницата в Дупница, където вчера Пеев е бил приет спешно. Направена му е била операция, поставен му е стенд и интервенцията е преминала успешно. Диагнозата е преден инфаркт на сърцето, добави д-р Лефтеров...

публикувано на 19.10.18 в 00:20
Десислава Иванчева (вляво) и Биляна Христова-Петрова

Десислава Иванчева и заместникът й Биляна Петрова напускат ареста

Половин година сред показаното им задържане в центъра на София, отстранената като кмет на София Десислава Иванчева и бившата й заместничка Биляна Петрова напускат ареста. Съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов промени мерките им за неотклонение на „домашен арест“. От прокуратурата обявиха, че ще протестират..

обновено на 18.10.18 в 21:11
Северин Красимиров

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова. Очаква се утре състав на съда в Русе да реши дали той да остане в ареста. В следствения арест в Русе Северин Красимиров е бил разпитан в присъствието на прокурор и адвокат и е направил самопризнания за извършеното от него зверско изнасилване с убийство по..

публикувано на 18.10.18 в 21:04