Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вузовете трябва да се концентрират върху качеството на образованието и реализацията на завършилите

Снимка: БГНЕС
Преди година - през февруари 2015-а, бе приета Стратегията за развитие на висшето образование. На базата на нея вече са направени и някои законови промени.По думите на проф. Николай Денков, зам.-министър на образованието и науката, някои от най-важните проблеми, като този за качеството на висшето образование вече са започнали да се решават.

Промените във висшето образование не започват нито със Стратегията, нито със Закона за  висшето образование - категоричен е зам.-министър Николай Денков. - Те започват с това, че демографски броят на завършващите ученици, а от там и броят на студентите в България през последните години устойчиво намалява и ще продължи да намалява. От тук изниква и един друг важен проблем този за диспропорциите в пазара на труда и подготовката на студентите за него.

За да бъде решен проблемът с липсата на висококвалифицирани специалисти е въведен статутът на приоритетните направления. За тях ще бъде предвидено допълнително финансиране, за да могат да се поемат повече студенти и да се провежда по-гъвкава политика, например с отпускането на стипендии, обясни зам.-министърът. Така новият проект "Студентски стипендии" е насочен само към приоритетните направления.

Освен това министерството разработва методика и подготвя списък със защитени специалности. Такива са екзотичните филологии, за които няма много желаещи, но държавата има нужда от тях.

Темата разработва Даниела Бенишева. Чуйте.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени