Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре - 27 февруари (събота), 11:00 ч. в София Тех Парк

Млади учени търсят слава с 3-минутни презентации за важността на науката

Снимка: britishcouncil.bg
Какво е общото между трансплантирането на органи и канадската дървесна жаба? Защо мъжете имат зърна? Колко конски сили има едно магаре? Може ли носенето на червени дрехи да даде предимство в спорта?

Удивително е как на пръв поглед сложни въпроси могат да бъдат обяснени по съвсем кратък и разбираем начин. Това е магията на единствения по рода си конкурс "Лаборатория за слава FameLab", който за 10-а поредна година търси българското лице на науката. Търси онези млади учени, чиято страст към науката може да зарази хора от най-различни възрасти и професии. Това става чрез трите златни правила на "Лаборатория за слава FameLab": съдържание, яснота, харизма.

Конкурсът, създаден от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство, станал международен благодарение на Британски съвет, се провежда в над 30 страни по целия свят. Понякога оприличаван на "Евровизия за учени", международният финал събира националните победители от всички участващи държави и се излъчва на живо по интернет, за да може да се гледа от зрители по целия свят.

Преди да стигнат до международния финал обаче кандидатите трябва да се преборят за сърцата на публиката и одобрението на журито в своите собствени държави. България участва в конкурса още от самото му начало преди 10 години благодарение на партньорството между Британски съвет, Министерството на образованието и науката, Столична община и Форум Демокрит. От тази година партньор на конкурса е София Тех Парк.

Кой може да участва?
Целта на конкурса "Лаборатория за слава FameLab" е да докаже, че за наука може да се говори пред неспециализирана публика по разбираем и забавен начин, при това без компромис с научното съдържание. Кандидатите могат да бъдат от цялата страна, но трябва да са от природо-математическите науки – това могат да са например преподаватели в училище или ВУЗ, работещи в изследователски или приложни институти, или студенти със задълбочени познания и опит от своята област.

Пред Радио София директорът на Британския съвет Любов Костова обясни:

Всеки който иска да присъства на кастинга на „Лаборатория за слава“, може да дойде в събота като зрител, пък може да се запали и да понечи да участва... Крайният победител няма да бъде определен още утре. Очакваме

20-ина студенти и докторанти между 21 и 40 години, предимно от природоматематическите науки. Именно за такива кадри има "глад" у нас и по света. Всеки от тях за три минути трябва да ни запали с идеите си и да ни убеди колко е важна науката и защо. И трябва да го направят разбираемо, доспътно, не непременно забавно.Ще разполагат само със себе си, с харизмата си и с умението да убеждават. Фактически утре ще се излъчат десетина финалисти, които ще присъстват на Майсторски клас, който през април ще се води от професионални комуникатори на науката от Великобритания...

Чуйте целия разговор на Мариана Гомилева с Любов Костова, а пълна информация за условията за участие, както и онлайн формуляр за регистрация може да бъде намерен на уебсайта на конкурса www.famelab.bg

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна