Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Аврамов: Mъглявото представяне на ползите от реформи дава тласък на общественото недоволство

В. Величков: Антидемократичните сили в държавата държат в зависимост българските политици

Снимка: БГНЕС
За първи път през 21 век България попада в политическа нестабилност, характерна с отсъствието на консенсус и разделение в обществото. Тази липса на консенсус затруднява преследването на дългосрочните цели. Това са част от изводите на немския анализаторски център на фондация "Бертелсман", който е изследвал управлението на пет правителства изследва в периода 2013 до днес изследва.

Изводът в доклада, публикуван днес, е, че най-неприятната констатация в доклада е, че в България липсва стратегическо лидерство. Това коментира пред “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ политологът и преподавател в НБУ Кирил Аврамов:

Ключът към разбирането на този доклад се намира във феномена, деградиращ българската обществена среда - свръхконцентрацията на непрозрачни интереси, които успяват да завладеят цели институции и очевидно превръщат политическата класа в имитация. Ако няма натиск отвън, думата планиране би изчезнала от българския политически речник.

Според него мъгляво се представят ползите за българското общество от реформи и това дава тласък на силното недоволство:

Рационално неинформираният гражданин разбира интуитивно, че нещо не е наред с неговия политически елит и затова дава доверието си на всякакъв вид популистки проекти.

На няколко места в доклада се посочва наличието на антидемократични сили. За първи път ясно се казва, че тези сили придобиват значима собственост, в това число и медии и медийно влияние, които да налагат вето на промените. Това коментира юристът и член на гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" Велислав Величков:

Това на практика значи, че тези антидемократичните сили държат в зависимост българските политици и те, дори да имат желание, не им се оставя възможност да направят смислена дългосрочна структурна промяна в съдебната система. Всички останали неща, които се сочат от германската фондация, с изключение на липсата на планиране, произтичат от липсата на стабилност, върховенство на закона. Секторните проблеми се появяват най-вече тогава, когато те не могат да бъдат разрешени или регулирани дори и по съдебен ред и това е най-голямата опасност. Започне ли разпадането на правосъдната система, започва и разпадане на всички държавни институции.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени