Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИПИ: Необходим е финансов министър за съдебната власт

Между 2000-та и 2016-та година бюджетът на съдебната власт е нараснал 5,5 пъти при увеличение на държавния бюджет за същия период от около 3 пъти. В същото време България се нарежда на второ място по брой на магистратите спрямо населението сред страните членки на ЕС. Тези данни са провокирали Института за пазарна икономика (ИПИ) да изготви анализ на бюджета и управлението на ресурсите на съдебната система.

Добре е, когато в страна, която в Европа се нарежда на първо място по корупция, на последно място по приходи и доходи на населението, която има такива сериозни проблеми с организираната престъпност, да се дават повече средства за съдебна власт. Считаме, че това показва, че това е приоритет. Това каза пред “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ Любомир Авджийски от Института за пазарна икономика, който обаче уточни, че над 90% от средствата отиват за персонал.

За последните 8 години при намаляване на населението с около 5%, с 19% се е увеличил броят на съдиите. Също така ние сме на първо място по брой на прокурори в ЕС, като сме с два пъти над средното ниво за Съюза. На първо място сме и по брой на служители в прокуратурата.

Когато има повече ресурс, а малко или никакви резултати, тогава най-вероятно проблемът е в начина, по който се работи и ефективността на самите дейности, коментира експертът.

Около 32 са препоръките на Института за пазарна икономика, които могат да решат тези драстични дисбаланси в съдебната система, заяви още Авджийски и изреди част от предложенията:

Предлагаме апелативните съдилища да бъдат намалени от 5 на 3. Второ - тъй като голяма част от окръжните и административни съдилища са нисконатоварени с под 10 дела на месец за съдия, предлагаме да бъдат намалени от 28 на максимум на 12 или 13. Предлагаме да бъде подобрен и електронният достъп до правосъдие. Около 38 съдилища в страната имат от 3 до 5 съдии. Те поддържат същата администрация както е във всички останали съдилища, така че предлагаме за няколко съдилища да има една обща администрация.

От Института за пазарна икономика предлагат още създаването на пост "финансов министър на съдебната власт", който да се грижи за по-справедливо разпределение на средствата в системата.

Да бъде под ежемесечния контрол на ВСС, да следва политиката, която ВСС е гласувал и създал за харчене в системата. Считаме, че едноличният орган предполага и по- голяма отговорност. Наистина ще бъде подложен на натиск, но поради това, че той отговаря еднолично за оперативното разходване на средствата, по-скоро би бил доста отговорен в действията си, обясни целта на предлагания пост Любомир Авджийски.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна