Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалин Чавдаров: Младежите имат не само нужда от вдъхновение, но и от добри примери

Снимка: Facebook

Децата и младежите не само, че имат нужда от вдъхновение, те имат нужда от добри примери. Знаете ли, че ако попитате огромна част от младите за техния любим национален герой, може би повечето ще отговарят Васил Левски, защото той е твърде много налаган, но никой няма да се сети за Любен Каравелов или Раковски. Но тези хора, които живеят по телевизията, са съвременните герои на младите и това е много тъжно.Това каза пред “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ Кристалин Чавдаров. Той е създател на организацията „Аз мога - тук и сега“, която се занимава с няколко инициативи, сред които е Националното състезание по информационни технологии, информатика и визуални изкуства, "SUPERлятна академия" и "Поход на вдъхновителите". Целта на похода е в различни училища в страната чрез различния опит на успели хора в България да вдъхнови учениците да мечтаят, да преследват, да работят и да вярват, че могат да успеят тук и сега.

Да си успешен означава да имаш добра кариера, да имаш морал, да си честен, да имаш семейство. Семейството е един от най-големите успехи. Финансовият елемент рано или късно идва, а и за всеки е различен.

Успешен е да си на първо място честен, да бачкаш здраво, да не се отказваш, да си постоянен, да можеш да казваш „благодаря“, „обичам те“, да може да искаш и даваш прошка. Ето такива неща казвам на младите хора. И че трябва да разчиташ единствено и само за себе си.

Ако на мен някой ми говореше тези неща, които вдъхновителите от „Аз мога - тук и сега“ говорят на младите, може би щях да бъде поне 10 пъти по-успешен, отколкото съм в момента, заяви още създателят на организацията.

Не трябва да залъгваме младите, че трябва всички да станат програмисти, защото ще вземат 2000 лева. В тази държава има нужда от строители, сервитьори, готвачи. И новите вдъхновители са такива примери, че може да си готвач, да си щастлив и да си добре заплатен.

Според Чавдаров младите нямат култура на финанси и имат нужда да работят в екип:

Младите трябва да се образоват за личните финанси – това е изключително важно – какво е приходи, разходи, дебит, овъркредит.

Учителите да продължават да развиват задачите, така че да се работи в екип. Успехът не се постига самостоятелно. Българинът не може да работи в екип, затова трябва от малки да се учат да си помагат, да се изслушват.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна