Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Славов: В новия вариант на антикорупционния закон има значителни промени

| обновено на 08.03.16 в 10:23
Калин Славов
Снимка: БГНЕС

Новият вариант на антикорупционния закон не изисква от гражданите доказателства, а достатъчно данни – сведения, които да доведат до достатъчно обосновано предположение за извършването на дадено деяние. Това каза пред "Хоризонт" Калин Славов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници" и обясни, че проверката на тези данни е въпрос на структура и методология за работата на бъдещото Бюро, което ще разследва корупционни практики. Ако има политическа воля, заявката антикорупционният закон да влезе в сила от средата на годината може да бъде реална, коментира Славов.

Близо 15 хиляди души стават обект на проверка по новия вариант на законопроекта. Новото Бюро ще се занимава само с корупцията по висшите етажи, а широкият кръг проверявани лица ще бъде възложен на инспекторати в рамките на ведомствата, които ще бъдат подчинени на Бюрото. Отделно от това то ще има и свои териториални структури, обясни Калин Славов.

Влизането на БОРКОР в структурата на новия антикорупционен орган е елегантен начин за закриването на една неработеща структура с похарчени милиони без практически продукт, коментира Славов.

Експертът изрази опасенията си за персоналната структура на бъдещото бюро, което нарече хибрид между колективен орган и доминиран от председател орган.

Новият вариант на закона включва значителни промени след обсъжданията във формат НПО и бизнес, отбеляза още експертът.

Цялото интервю на Силвия Великова с Калин Славов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна