Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще изместят ли технологиите традиционното майчинство

Снимка: БГНЕС

Майчинството се фрагментаризира като технологичен процес и се компрометира като социален феномен. От биологичен и социален феномен майчинството се пренася в медицински контекст. Появяват се т.нар. "дубльори" – донорите на клетки, сурогатната майка, израждащият екип, медиците, които работят с биологичния материал и решават кои от клетките да бъдат оплодени. Това обясни доц. д-р Стоян Ставру в традиционната си рубрика в "Хоризонт до обед" – "В нови води – правото в сферата на свръхтехнологиите".

Ще декомпозира ли съвременната наука понятието за майчинство? Кое от парчетата на репродуктивния процес е определящо за признаването на майчинството? Ще се обезценят ли думите "майка" и "баща"? Това са част от въпросите, на които д-р Ставру търси правни отговори.

Противопоставянето на етиката и технологичното либерализиране на майчинството води до геополитически риск. Вече говорим за генериран подбор на репродуктивни клетки, за ембриотрансфер, за заместващо майчинство. Наблюдава се процес на разпадане на майчинството. Това са част от тезите, разгледани от д-р Ставру по темата "Майчинство, нови технологични и правни предизвикателства".

Майчинството се трансформира в контекста на предстоящото технологично бъдеще, обобщава д-р Стоян Ставру.

Подробности по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна