Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО с декларация срещу споразуменията между ЕС и Турция за овладяване на бежанската криза

| обновено на 08.03.16 в 17:54
Снимка: БГНЕС

Трета година Турция в лицето на Ердоган и Давутоглу изнудват Европа с тези два милиона бежанци, които се намират на тяхна територия. Това заяви в интервю за “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, откъдето излязоха с декларация срещу снощните споразумения между Европейския съюз (ЕС) и Турция за овладяване на бежанската криза:

А каква е Турция в момента? Тя ни предлага следното нещо - Европа да й върне всички онези нелегално влезли на територията на Европа, които не са от Сирия и които нямат бежански статут, а Турция -  да ѝ изпрати сирийски граждани на тяхно място, т.е. срещу 1 000 000, ако върнем, ние ще получим други 1 000 000.

Ако отидете в лагера на Военна рампа, поне преди месец беше така - 99% от хората там бяха от Сирия, но бяха от кюрдски произход,
обясни Каракачанов, според когото европейските лидери се връзват на тази елементарна игра  от страна на Турция, която целенасочено ще опита да ни прехвърли кюрдите, от които тя си има 20-милионно малцинство в Европа.

На всичко отгоре удвояват парите, които Турция ще получи, че им обещават и безвизово пътуване, и приемане в ЕС, а България и Румъния, които са членки на Съюза, подлежат на мониторинг и всяка година са критикувани за един или друг проблем. А Турция, която само два дни преди тази среща завладя един частен вестник и му сложи държавно управление, като че ли минава метър - това е двоен стандарт, обясни още за мотивите, заложени в декларацията Каракачанов.

Европейският съюз трябва да постави условията, а не Турция, заяви категорично лидерът на ВМРО.

Проблемът е грешната европейска политика спрямо Близкия изток, коментира още Каракачанов и изброи няколко стъпки за потушаване на бежанската криза:
Преговори с Турция не за да отстъпваме пред нея, а за да поставим условията - първо: Турция да спре всякаква намеса във вътрешните работи на Сирия, и второ: сваляне на санкциите срещу Сирия и даване възможност на тази страна да се възстанови и хората да живеят нормално и да не бягат оттам.

Подробности чуйте в интервюто в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна