Юлиана Колева: Не съм казвала за Бойко Атанасов "Да си ходи!"

Снимка: БГНЕС

Случаят е изключително тежък и никой не бива да прави спекулации с него, заяви пред "Хоризонт" Юлиана Колева от Етичната комисия към Висшия съдебен съвет по повод информацията, че Комисията ще проверява и евентуален натиск, довел до самоубийството на съдията Цветан Ценов, което пък доведе до коментари за натиск върху председателя на Софийския градски съд. От Комисията са решили да изслушат родителите на починалия съдия след техните публични изяви, а чисто технологично проверката ще тръгне от конкретното дело, по което е постъпил сигнала (от Недим Генджев). Самото движение на делата може би ще ни ориентира в някакъв смисъл, уточни Колева.

Юлиана Колева обясни още, че част от твърденията на следователя Бойко Атанасов не могат да бъдат проверени и опроверга появилите се медийни интерпретации на нейно телевизионно интервю и конкретно твърдението, че е казала "Ако не му харесва, да си ходи!":

Досега не ми се е случвало да се претворява така моя мисъл, която противоречи на целия ми натюрел и на типа ми на мислене.

Колева изрази съжаление за тази интерпретация и напомни, че в Етичната комисия са били единодушни за необходимостта да се проверят всички твърдения на следователя за нарушения.

Над две хиляди души подкрепиха следователя Бойко Атанасов във внесена вчера във Висшия съдебен съвет подписка, инициирана от "Правосъдие за всеки". Подписката е отворена и в електронен вариант. В нея се изтъква, че Атанасов е единственият от системата на прокуратурата, който се е осмелил да разкаже публично за дела, които се използват за недопустимо въздействие върху действащи политици. Юлиана Колева коментира подписката така:

Всяко едно ангажиране в такъв мащаб не може да не бъде уважавано. В края на краищата това е начин, по който контролът има ефект върху органите – да активизират поведението си и да стигнат до проверки, които иначе в рутината на делниците трудно биха могли да планират.

Нямаме информация по поисканите от синдиците на КТБ списъци с влоговете на магистратите, съобщи още Юлиана Колева:

Изпратихме искане да ни бъде оказано съдействие, като ни бъдат изпратени всички списъци, които витаят в публичното пространство, в актуализиран и автентичен вид.

Цялото интервю на Силвия Великова с Юлиана Колева чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Китай успешно тества най-големия в света безпилотен транспортен самолет

Разработваният от Китай най-голям в света безпилотен транспортен самолет успешно премина първите изпитания, предаде ТАСС. Самолетът се издигна във въздуха от изпитателния полигон в Баутоу в автономния район Вътрешна Монголия. "Фейхун 98" - в превод "Летящ лебед 98" - е проектиран и построен на основата на прототип на транспортния самолет "Юн 56" на..

публикувано на 19.10.18 в 02:19

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 г.

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 година и ще обменят данни помежду си. Това съобщи във Варна Петър Киров - главен секретар на изпълнителна агенция "Морска администрация", по време на заключителната среща по проект за интегрирано морско наблюдение. Киров уточни, че по същото време трябва да приключи..

публикувано на 19.10.18 в 00:31
Славчо Пеев в студиото на

Състоянието на актьора Славчо Пеев е стабилно

Състоянието на актьора Славчо Пеев, директор на дупнишкия театър "Невена Коканова", е стабилно, каза за БНР д-р Ени Лефтеров, главен лекар на болницата в Дупница, където вчера Пеев е бил приет спешно. Направена му е била операция, поставен му е стенд и интервенцията е преминала успешно. Диагнозата е преден инфаркт на сърцето, добави д-р Лефтеров...

публикувано на 19.10.18 в 00:20
Десислава Иванчева (вляво) и Биляна Христова-Петрова

Десислава Иванчева и заместникът й Биляна Петрова напускат ареста

Половин година сред показаното им задържане в центъра на София, отстранената като кмет на София Десислава Иванчева и бившата й заместничка Биляна Петрова напускат ареста. Съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов промени мерките им за неотклонение на „домашен арест“. От прокуратурата обявиха, че ще протестират..

обновено на 18.10.18 в 21:11
Северин Красимиров

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова. Очаква се утре състав на съда в Русе да реши дали той да остане в ареста. В следствения арест в Русе Северин Красимиров е бил разпитан в присъствието на прокурор и адвокат и е направил самопризнания за извършеното от него зверско изнасилване с убийство по..

публикувано на 18.10.18 в 21:04

Адвокатка беше нападната и бита в офиса ѝ в София

Полицията в София издирва мъж, нападнал адвокатка в офиса й. Инцидентът е станал около 16 ч. в блок на столичния булевард "Цар Борис III". Информацията на МВР сочи, че минути след 16 ч. неизвестният до момента нападател е влязъл в офиса на адвокатката. След кратък той спор я е нападнал, ударил я е няколко пъти и е направил опит да я..

обновено на 18.10.18 в 20:00

Две огнища на птичи грип са установени в хасковското с. Войводово

В хасковското село Войводово е открито заболяването птичи грип, съобщиха от Агенцията за безопасност на храните. Властите в Хасково не са уведомени по надлежния ред. По информация на "Хоризонт" е започнало   умъртвяването птиците в две ферми в селото.  Началникът на отдел "Здравеопазване на животните" към Агенцията за безопасност на храните в..

публикувано на 18.10.18 в 19:48