Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиана Колева: Не съм казвала за Бойко Атанасов "Да си ходи!"

Снимка: БГНЕС

Случаят е изключително тежък и никой не бива да прави спекулации с него, заяви пред "Хоризонт" Юлиана Колева от Етичната комисия към Висшия съдебен съвет по повод информацията, че Комисията ще проверява и евентуален натиск, довел до самоубийството на съдията Цветан Ценов, което пък доведе до коментари за натиск върху председателя на Софийския градски съд. От Комисията са решили да изслушат родителите на починалия съдия след техните публични изяви, а чисто технологично проверката ще тръгне от конкретното дело, по което е постъпил сигнала (от Недим Генджев). Самото движение на делата може би ще ни ориентира в някакъв смисъл, уточни Колева.

Юлиана Колева обясни още, че част от твърденията на следователя Бойко Атанасов не могат да бъдат проверени и опроверга появилите се медийни интерпретации на нейно телевизионно интервю и конкретно твърдението, че е казала "Ако не му харесва, да си ходи!":

Досега не ми се е случвало да се претворява така моя мисъл, която противоречи на целия ми натюрел и на типа ми на мислене.

Колева изрази съжаление за тази интерпретация и напомни, че в Етичната комисия са били единодушни за необходимостта да се проверят всички твърдения на следователя за нарушения.

Над две хиляди души подкрепиха следователя Бойко Атанасов във внесена вчера във Висшия съдебен съвет подписка, инициирана от "Правосъдие за всеки". Подписката е отворена и в електронен вариант. В нея се изтъква, че Атанасов е единственият от системата на прокуратурата, който се е осмелил да разкаже публично за дела, които се използват за недопустимо въздействие върху действащи политици. Юлиана Колева коментира подписката така:

Всяко едно ангажиране в такъв мащаб не може да не бъде уважавано. В края на краищата това е начин, по който контролът има ефект върху органите – да активизират поведението си и да стигнат до проверки, които иначе в рутината на делниците трудно биха могли да планират.

Нямаме информация по поисканите от синдиците на КТБ списъци с влоговете на магистратите, съобщи още Юлиана Колева:

Изпратихме искане да ни бъде оказано съдействие, като ни бъдат изпратени всички списъци, които витаят в публичното пространство, в актуализиран и автентичен вид.

Цялото интервю на Силвия Великова с Юлиана Колева чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!