Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Райчев: Случващото се между ГЕРБ и ДСБ е свързано с президентските избори

За Борисов е важно да влезе в тези избори с легитимно за хората управление, смята политологът Даниел Смилов

Снимка: БГНЕС

Случващото между ГЕРБ и ДСБ несъмнено е в пряка връзка с президентските избори. Залогът на Кънев – ДСБ да се яви самостоятелно на президентските избори, без Кунева и т.н. и да спечели нещо като 300 хиляди гласа. Ако успее този план, той ще приватизира, ще овладее дясното, а ако не успее, ще отиде в политическото небитие. Неговите противници смятат това за авантюристичен ход и се стараят да играя друга политика. Този анализ направи в предаването "Тещо повече" социологът Андрей Райчев, според когото няма съмнения, че днешното изявление на ПГ на ГЕРБ е координирано действие:

Това е по-възпитан начин Борисов да се справи с въпроса. По-дипломатично е направено, но това е в негов интерес, той смята, че трябва да има развръзка и я форсира.

На въпрос дали ще бъдат "жертвани" министрите Москов и Ненчев и задава ли се ремонт на кабинета, социологът отговори:

Москов играе сложна вътрешна игра, една боза, но поради яркото му присъствие го превръща в персонален въпрос. А министърът на отбраната се държи решително повече, отколкото позволява личното му тегло. Много му се е събрало, да го кажа по-хлапашки, и може да го отнесе. За да направи такова нещо, Борисов трябва да е решил да ремонтира кабинета. Това означава, че се е договорил с малките партньори да не му създават голям проблеми при този ремонт, тъй като може да прерасне в дестабилизация. Щом той се е решил на тази крачка, значи се чувства достатъчно стабилен да отнесе последиците.

Даниел СмиловПолитологът Даниел Смилов се съгласи с тезата за форсирането на развръзка от страна на премиера Борисов, но заяви, че не е сигурен в резултата на подобно действие:

Фактът, че парламентарната група на ГЕРБ излиза с това искане, докато Борисов е в чужбина, създава усещането или за известно напрежение, или за вид театър и за придаване на драматичен ефект на искането.

Позицията на ДСБ е ясна, те са оттеглили политическото си доверие от това правителство и хората в него. Оттук нататък Борисов със собственото си мнозинство трябва да реши кои хора да остави. Това зависи от негово политическо решение.

Връзката с президентските избори според Смилов е индиректна. Той допълни, че за Борисов е важно да влезе в тези избори с правителство, което изглежда легитимно в очите на хората, затова е важно Реформаторският блок да присъства.

Двете мнения и кратък коментар на здравния министър Петър Москов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени