Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: Заплаха от тероризъм в София; МВР: Няма констатирана конкретна опасност

Фандъкова: Около "Плиска" има допълнителни полицейски патрули, няма опасност за сигурността на хората

| обновено на 24.03.16 в 10:15
Снимка: БГНЕС
Няма констатирана конкретна заплаха за живота и сигурността на гражданите. Това заяви главният секретар на Министерството на вътрешните работи Георги Костов по повод съобщение в интернет, че американското посолство в София е получило от Държавния департамент предупреждение за потенциална опасност от атентат в неуточнени автобусни линии в района на хотел "Плиска". Полицията е проверила сигнал за същия район и не е установила заплаха, каза главният секретар на МВР:

Действително има постъпили множество сигнали, касаещи потенциални заплахи. Хубавото е, че въпреки повишеното количество на тези сигнали, в МВР няма констатирана конкретна заплаха към което и да е място, което да застрашава живота, здравето и сигурността на гражданите, увери Костов в предаването "Преди всички".

Няма опасност за сигурността на гражданите в София, увери пред "Хоризонт" и кметът Йорданка Фандъкова. Заради сигнала за възможна заплаха за неуточнени автобусни линии при хотел "Плиска" късно снощи във фейсбук профила на консулския отдел на Държавния департамент на САЩ, беше публикувана препоръка към американските граждани да избягват района. В момента не се налага да се усилва полицейското присъствие при големите транспортни възли като летище София, жп и автобусната гара, и метрото. Само около "Плиска" има осигурени допълнителни полицейски патрули, допълни Фандъкова:

Ние сме разпоредили на шофьорите в градския транспорт да бъдат по-бдителни, разбира се. Надявам се, че и всички граждани ще бъдат по-бдителни за изоставени предмети, за изоставен багаж, за граждани, които са видимо облечени по-неподходящо.

Фандъкова каза още, че към момента не се очаква да има проблеми с градския транспорт заради по-засилените мерки за сигурност около хотел "Плиска". Тя уточни:

Става дума за полицейски патрули, които правят обходи. Градският транспорт се движи нормално за този час на деня. Пак подчертавам, че към момента, имам уверението от МВР, че няма реална заплаха за сигурността на гражданите в София.

От американското посолство у нас заявиха за БТА, че не коментират текущи разследвания.

Компютърни експерти пък обявиха, че има съмнение, че съобщението може да е плод на хакерска атака.

В звуковия файл можете да чуете интервюто с Георги Костов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна