Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Чайниците на Балтазар” - изложба за хората с мечти

Снимка: БГНЕС

Художникът Атанас Хранов представи изложбата си „Чайниците на Балтазар“ в галерия „Ракурси“. Тя ще бъде там до 10-и април. Идеята, която развива художникът, е, че светът е това, за което мечтаем. В картините животът е в различно време, в различни цветове, форми.

„Чайниците на Балтазар” са инспирирани от Библейския разказ за пира на последния халдейски владетел – Балтазар, по време на който Божията ръка изписва три еврейски думи на стената (премерено, претеглено, пресметнато), с което предвещава края на Халдейската династия.

„Чайниците” се явяват като естествено продължение на предишната изложба на Хранов – „Халдейците”, носеща духа на същите мечтателни хора, дръзнали да погледнат към космоса и да се освободят от оковите на земното и материалното:

Моята задача беше не само да нарисувам Балтазар, той е символ на хората, които умеят да мечтаят и в същото време да материализират мечтите си. Изложбата е точно за тези хора, каза в „Хоризонт до обед“ Атанас Хранов.

Разказът на художника за Балтазар включва и символа на чайника като странен предмет от бита, свързан с магически отвари, свободно време, уют, мечти и историята на този просветен народ – халдейците.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна