Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девет служители на ИА "Автомобилна администрация" са обвинени в корупция

Цацаров: Ще изправим пред съд хората, които са участвали в тази корупционна схема

| обновено на 31.03.16 в 15:44
Снимка: БГНЕС

Девет служители на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" са обвинени в корупция, сред които е и директорът на Агенцията Цветелин Цветанов, съобщиха от специализираната прокуратура след вчерашната спецоперация в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"Преди това бяха задържани 16 души. Главният прокурор  предупреди:

Тук е концентриран един огромен интерес, който е свързан с издаване на регистрационни, лицензионни и всякакви други документи на превозвачи, както и едновременно с това полагането  на изпити и оценка на резултатите от тези изпити не само от любители шофьори, но и от професионални шофьори за различни категории. Точно това концентрира на практика огромен интерес в агенцията и на практика това е източник на корупционен риск и съответна корупционна схема. Ние ще си свършим нашата работа, но трябва да се прецени доколко това структурно звено на министерство на транспорта може да концентрира в себе си интересите, от които зависи буквално бизнеса на всеки превозвач и прехраната на всеки шофьор, който упражнява такава професия.

Работата по групата е започнала по сигнал, пристигнал в ДАНС преди няколко месеца, иначе е установено , че групата е действала от 2015 година. На върха  засега, според установеното, е именно Цветелин  Цветанов. У него са намерени в дома му 175 хиляди лева, още 400 хиляди лева досега са събрани от другите задържани, а това, което обаче в момента проверяват от прокуратурата и откъдето се очаква да дойде най-голямата  сума е в дома на тъста на Цветлин Цветанов в Долни Дъбник,  където в тайник са открити голяма сума пари. Иначе групата е действала по различни направления, събиране на такса спокойствие от различни фирми, манипулиране на изпитни документи, разрешения за превозване на опасни товари, събиране на суми за назначаване на служители, които после да се включат в групата, имало е даване пари на ръка като има данни, че пари са изпращани по куриерски фирми. Имало е и обаждания по телефона кога да не се проверяват някакви автомобили. Тепърва предстои прокуратурата да прецени за кои от деветимата обвиняеми ще се иска най тежката мярка за неотклонение. От казаното по горе стана ясно, че Държавната агенция е имала изключително мащабна дейност. Именно за тази дейност и за възможността да провокира корупционни практики по-рано днес говори главният прокурор Сотир Цацаров: 

Тя сама по себе си е място, което генерира корупционен риск, който очевидно не може да бъде овладян с тези сили и средства. Ние ще изправим пред съд хората, които са участвали в тази корупционна схема. Тя ще се възпроизведе отново, защото просто агенцията издава всичко онова, което е необходимо, за да имате два товарни автомобила, за да имате няколко таксиметрови автомобила и най-сетне автомобилите на агенцията са по пътищата, които проверяват професионалните шофьори и извършвания превоз. Казано по друг начин, държавата трябва да прецени, дали всичко това да продължава да бъде концентрирано в едно структурно звено на нейната администрация и дали тези режими трябва да продължават по този начин. Защото цялата корупционна схема се възпроизвежда, на практика сменят се само хората през определени периоди.


Доколкото тази спецоперация повтаря друга от 2013 година, когато беше задържан тогавашният шеф на ДАИ Валентин Божков и още 12 негови подчинени, а обвиненията бяха за същото, главният прокурор коментира автомобилната мегаагенция:

Тук е концентриран един огромен интерес, който е свързан с издаване на регистрационни, лицензионни и всякакви други документи на превозвачи, както и едновременно с това полагането на изпити и оценка на резултатите от тези изпити, не само от любители шофьори, но и от професионални шофьори за различни категории. Точно това концентрира огромен интерес в агенцията и на практика това е източник на корупционен риск, и съответно корупционна схема. Ние ще си свършим нашата работа, но трябва да се прецени доколко това структурно звено на министерство на транспорта може да концентрира в себе си интересите, от които зависи буквално бизнесът на всеки превозвач и прехраната на всеки шофьор, който упражнява такава професия.

Даниела Попова от Специализираната прокуратура заяви:

Иззети са множество документи, включително и бланки, които са били предварително попълнени на участниците във вчерашния изпит за получаване на разрешение. Иззети са и множество пари, като само в директора на ДАИ Цветелин Цветанов са намерени над 175 хиляди лева в различна валута. Общата сума на иззетите средства е около 400 хиляди, като към настоящия момент текат процесуално-следствени действия, при които са открити изключително голяма сума пари в дома на тъста на изпълнителния директор Цветелин Цветанов, който се намира в Долни Дъбник, Плевенско.

Димитър Влахов от ДАНС добави:

Периодът, през който сме работили по този случай  е малко повече от 6 месеца. Това са постъпили сигнали от различни източници. Тази операция е пример за едно много добро и високо ниво на взаимодействие и координация между структурите, където в рамките на кратко време бяха доведени комплекс от много мероприятия, процесуално-следствени действия, което доказва ефективността при желание да се свърши добра дейност по разкриване на корупционни практики. Много са източниците и способите, по които сме се сдобивали и проверявали тези информации.

Още по темата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени