Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единодушно членовете на Висшия съдебен съвет се разделиха на съдийска и прокурорска квота

| обновено на 14.04.16 в 14:58
Снимка: БГНЕС

С пълно единодушие членовете на Висшия съдебен съвет се разделиха на съдийска и прокурорска квота. "За" разделянето на състава на парламентарната квота от 11 членове на две групи гласуваха всичките 23-ма присъстващи на заседанието съдебни кадровици.

След заявките на петима членове на Съвета да подадат оставка, преди днешното заседание, определено и като "историческо", бе постигнато съгласие по формулата – в съдийската квота да влязат онези членове на Съвета, които преди да станат съдебни кадровици, са били само съдии. Така Соня Найденова и Галина Карагьозова от т.нар. "опозиционери", за които се твърдеше, че могат да бъдат разпределени в прокурорската квота, ще бъдат в съдийската, а Каролина Неделчева и Юлиана Колева ще бъдат част от прокурорската, където отиват работилите преди избора им за съдебни кадровици като прокурори, следователи и адвокати.

Очакваше се разделянето на ВСС да бъде проблематично и то породи напрежение, защото 11-те представители на парламента във ВСС трябваше да се разделят на две групи по силата на промените в Закона за съдебната власт, но измежду тези 11 души има 8 съдии, а съдийската квота е за шестима души. Така се стигна до предположенията, че в съдийската квота могат да бъдат изпратени приближени до главния прокурор хора, а някои от опозиционно настроените членове на Съвета – да станат част от прокурорската.

Така приключва работата на ВСС в досегашния му вид. Предстои гласуване на правила за работа в новия състав. Висшият съдебен съвет ще може да възстанови работата си, която беше временно замразена до приключване на процедурата по разделяне на две колегии.

Това беше най-разумният и обективният начин да се раздели ВСС, коментира правосъдният министър Екатерина Захариева, според която, ако е бил избран друг критерий вместо последна месторабота, например "професионален опит", разделянето би било проблематично. Захариева определи създаденото напрежение около разделянето на квотите като изкуствено. Тя коментира:

Исторически е наистина, защото на първо място, се разделя така, както е препоръката, и така, както трябва да бъде - ВСС на две колегии. На второ място, наистина единствено този път самият ВСС ще вземе решението как да се раздели. Знаете, че в закона вече, който действа, сме предвидили за следващия ВСС , тогава, когато народните представители номинират, ще са длъжни да се съобразят с професионалната квалификация и да предлагат конкретния кандидат за член за конкретната колегия, т.е. самото НС ще избира по колегии членовете на ВСС. Така, че съм доволна и им пожелавам успешна работа.

Това е еднократен и важен акт за ВСС. Исторически той ще се случи само веднъж. Смятам, че е време да покажем, че мъдростта е фактор в съдебната система. На висш пост, когато се извършва определена дейност, е нормално да има и подобащо възнаграждение, но след като има такъв обрат у политиците, най-малко това е непоследователно
коментира председатетят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Повече за хронологията на промените и коментарите по тях, обобщени от Силвия Великова – в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени