Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Радулов: Сега е моментът България да изгради съвременна система за киберсигурност

Снимка: БГНЕС

Големите държави имат самостоятелни структури за компютърна сигурност, в които се вливат милиарди. Сега е нашият шанс да изградим нова, съвременна система. Този коментар направи в предаването „12+3“ проф. Николай Радулов, специалист по сигурност и преподавател.

Стремежът ни да създадем електронна държава през последните години бе свързан само с един нюанс – софтуера, разработван от БОРКОР, който би позволил да се получават редовно и бързо сигнали за корупция, отбеляза Радулов в анализ след проведения Консултативен съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев.

Компютърната грамотност е въпрос, който засяга много институции и излизащ от рамките на киберсигурността, заяви Радулов, визирайки технологичната подготовка на местно ниво за посрещането на предизвикателства от сферата на киберсигурността: 

В съвременното общество никой не може без мобилен телефон и без съвременните комуникации. Престъпленията са такива, каквито съвременното общество позволява да бъдат. Дори елементарна кражба на скъп автомобил е част от компютърните престъпления.

Премиерът разказа пред журналистите това, което най-много го боли – той иска да бъде обичан и се дразни от критичните нюанси, дори на шега, добави Радулов, запитан дали темата със "свинските опашки" е изместила киберсигурността като акцент. Радулов смята, че Борисов е демонстрирал широка скроеност със заканата си да публикува карикатури за него в профила си във фейсбук.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна