Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христо Георгиев: Гражданските отряди могат да бъдат уредени по законопроекта за доброволчеството

Проф. Христо Георгиев
Снимка: capital.bg

Ако гражданските патрули бъдат разположени в контекста на Законопроекта за доброволчеството, който разписва пътищата и способите за оказване на помощ на държавните органи, те биха допринесли и с хуманитарен елемент в овладяването на положението с бежанците. Това мнение изрази в предаването „Преди всички“ проф. Христо Георгиев, ръководител на департамент „Национална и международна сигурност“ в Нов български университет. Той коментира идеята на ДСБ т.нар. „граждански патрули“ да бъдат регламентирани официално и изтъкна, че това би станало по-трудно и сложно чрез промени в Закона за отбраната, а в идеята на ДСБ има толкова проблемни зони, че тя изглежда почти неосъществима в този й вид.

Проф. Георгиев посочи още, че философията на участие на тези патрули трябва да се изчисти и алтернативите за това са две - едната е да бъдат обучени, военизирани и да бъдат под контрола и командването на Министерство на отбраната (МО) и Министерството на вътрешните работи (МВР), а другата - да се създаде такава форма на обществена ангажираност, която да позволи обществото да подпомага тези органи.

Идеята не е изненада, тя е в руслото на предложенията от последните няколко години за подпомагане на органите на МВР, припомни проф. Христо Георгиев. По думите му, фактът, че има множество такива предложения и те идват от различни политически формации показва, че трябва да се разшири общественото начало в посока на контрола и осигуряването на обществения ред на фона на увеличаващи се рискове и поскъпваща сигурност.

Политическото късогледство в момента е по-силно от общите интереси, подчерта проф. Георгиев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна