Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Сачева: Много пари се дават за здравеопазване, децата не бива да търсят дарения за лечението си

Снимка: БГНЕС


Още от самото си създаване, Фондът за лечение на деца в чужбна има нужда да доказва смисъла от своето съществуване и начина, по който функционира.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ преподавателят по политически комуникации в НБУ Деница Сачева, според която е очевидно, че чрез Фонда не решават реалните проблеми на децата:

Да, наистина този фонд осигурява лечението, към миналата година на около 1400 деца, но същевременно за това отиват към 13 млн. лв. и почти половината от тези пари остават в България, на практика.  По голямата част от децата – 950 всъщност се лекуват в България.

НЗОК има по-големи възможности да сключва договори за лечение в чужбина, допълни Сачева. Към МЗ има и Комисия за лечение в чужбина на български граждани, създадена със същата цел, допълни тя.

Според Сачева в ставащото с Фонда е имало прекалено много зрелищност, а информацията за ставащото е трябвало да бъде по-добре подготвена, за да се пресекат слуховете и митовете, които разрушават доверието в здравната система. Тя коментира, че колкото и свидетели да има на даряването на дадена сума за Фонда, това не доказва, че парите ще бъдат похарчени за добро:

Трябва да направим, като общество, всичко възможно децата ни да не се лекуват с даретния. Това е истинският проблем – че в България прекалено много пари се дават за здравеопазване и, очевидно, здравната система не може да случи на управленец, който би могъл да направи така, че децата да не търсят дарения за своето лечение. На фона на 3 милиарда бюджет за здравеопазване, 13-те милиона, с които този фонд се опитва да удоволетвори нуждите на 1400 деца, просто е .., обобщи Сачева


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна