Юлиана Колева: В началото на май ще гледаме казуса с т.нар. "шпицкоманда"

Юлиана Колева
Снимка: БГНЕС

Вчера първото си заседание проведе новосъздадената прокурорска колега към ВСС, избран беше и говорител в лицето на Румен Георгиев.  Един от членовете на прокурорската колегия е Юлиана Колева. Въпреки че в практиката си е била съдия, тя смята, че работата която се изисква от нея й е добре позната:

Съвсем ясно е, че има проблеми както в съдилищата, така и в прокуратурите. Съвсем ясно е, че има въпроси, които не търпят никакво отлагане. /…/Трябва най-сетне да се намери начин да се регулира натовареността, защото в прокуратурата тя не е по-малко напрегнат проблем, отколкото е в съдилищата.

Юлиана Колева беше избрана и за член на прокурорската етична комисия във ВСС. Тя каза, че предстои да се разгледа съвсем скоро случаят с т.нар. “шпицкоманда” от следователи в Софийското следствие:

По тази преписка са пристигнали изключително много материали и в едно от първите заседания, веднага след празниците, той ще бъде разгледан в Етичната комисия, за да можем да вземем решение как да действаме по-нататък. При положение, че е формирана Етичната комисия на прокуратурата, да се изпратят всички материали там.

Според Колева по този казус ще има развитие, но тя не смята, че обвиненията са насочени срещу главния прокурор, а се касае за организиционни стъпки:

По-нататъшното развитие на проверката засяга много по-различни неща и те са вътре, в самия следствен отдел, те не засягат директно главния прокурор.

По случаят с магистратските влогове в Корпоративна търговска банка Юлиана Колева съобщи, че в Етичната комисия все още не са пристигнали поисканите данни:

Когато получим тази информация ще решим какво да правим. Най-вероятно случаите, които се отнасят за прокурори ще се отнесат в едната колегия, за съдии в другата. Така предполагам. Попожението със списъците е такова, че с някаква спетен на основателност ни е отказано да ни бъдат предоставени, както от страна на синдиците, така и от страна на съда, който гледа делото за несъстоятелност.

Цялото интервю с Юлиана Колева можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Китай успешно тества най-големия в света безпилотен транспортен самолет

Разработваният от Китай най-голям в света безпилотен транспортен самолет успешно премина първите изпитания, предаде ТАСС. Самолетът се издигна във въздуха от изпитателния полигон в Баутоу в автономния район Вътрешна Монголия. "Фейхун 98" - в превод "Летящ лебед 98" - е проектиран и построен на основата на прототип на транспортния самолет "Юн 56" на..

публикувано на 19.10.18 в 02:19

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 г.

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 година и ще обменят данни помежду си. Това съобщи във Варна Петър Киров - главен секретар на изпълнителна агенция "Морска администрация", по време на заключителната среща по проект за интегрирано морско наблюдение. Киров уточни, че по същото време трябва да приключи..

публикувано на 19.10.18 в 00:31
Славчо Пеев в студиото на

Състоянието на актьора Славчо Пеев е стабилно

Състоянието на актьора Славчо Пеев, директор на дупнишкия театър "Невена Коканова", е стабилно, каза за БНР д-р Ени Лефтеров, главен лекар на болницата в Дупница, където вчера Пеев е бил приет спешно. Направена му е била операция, поставен му е стенд и интервенцията е преминала успешно. Диагнозата е преден инфаркт на сърцето, добави д-р Лефтеров...

публикувано на 19.10.18 в 00:20
Десислава Иванчева (вляво) и Биляна Христова-Петрова

Десислава Иванчева и заместникът й Биляна Петрова напускат ареста

Половин година сред показаното им задържане в центъра на София, отстранената като кмет на София Десислава Иванчева и бившата й заместничка Биляна Петрова напускат ареста. Съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов промени мерките им за неотклонение на „домашен арест“. От прокуратурата обявиха, че ще протестират..

обновено на 18.10.18 в 21:11
Северин Красимиров

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова. Очаква се утре състав на съда в Русе да реши дали той да остане в ареста. В следствения арест в Русе Северин Красимиров е бил разпитан в присъствието на прокурор и адвокат и е направил самопризнания за извършеното от него зверско изнасилване с убийство по..

публикувано на 18.10.18 в 21:04

Адвокатка беше нападната и бита в офиса ѝ в София

Полицията в София издирва мъж, нападнал адвокатка в офиса й. Инцидентът е станал около 16 ч. в блок на столичния булевард "Цар Борис III". Информацията на МВР сочи, че минути след 16 ч. неизвестният до момента нападател е влязъл в офиса на адвокатката. След кратък той спор я е нападнал, ударил я е няколко пъти и е направил опит да я..

обновено на 18.10.18 в 20:00

Две огнища на птичи грип са установени в хасковското с. Войводово

В хасковското село Войводово е открито заболяването птичи грип, съобщиха от Агенцията за безопасност на храните. Властите в Хасково не са уведомени по надлежния ред. По информация на "Хоризонт" е започнало   умъртвяването птиците в две ферми в селото.  Началникът на отдел "Здравеопазване на животните" към Агенцията за безопасност на храните в..

публикувано на 18.10.18 в 19:48