Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата в Европа НIFU академия се създава в Плевен

Снимка: БГНЕС

На 22 април Медицинският университет в Плевен и болница "Света Марина" бяха домакин на първата по рода си международна HIFU конференция на тема: "HIFU терапия  клинична практика и бъдещи перспективи". 

Ние ставаме първия център в Европа, който да обучава и сертифицира лекари за работа с нашата система. Ще разработим от есента специална програма, по която наши колеги ще идват и ще се обучават, като в същото време те ще имат възможността, обсъждайки с нас, да водят собствени пациенти, каза доц. Добромир Димитров, хирург и сертифициран HIFU специалист с онкологична насоченост.

HIFU e терапия, при която се използва високоинтензивен фокусиран ултразвук, с който се стопява туморно образувание, няма разрези, с минимален риск от инфекции и липса на оперативен стрес, минимална болка след операцията. HIFU терапията може да се прилага и в комбинация с други конвенционални методи на лечение, напълно безвредна е за пациента, казват експертите. Тя позволява бързо възстановяване и връщане на работа след три дни.

В звуковия файл можете да чуете репортажа на Латинка Светозарова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени