Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на свобода от правителството

Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме символично Деня на свобода от правителството, изчисли Институтът за пазарна икономика. Това е денят, в който спираме да работим, за да платим данъците си, и започваме да работим за себе си. 

Денят на свобода от правителството е символична дата и показва кога държавната хазна би се напълнила, ако всичко изработено от хората отива директно там. През последните години се наблюдава трайна тенденция т.нар. Tax Freedom Day да идва все по-късно, което означава, че реално плащаме повече данъци към хазната.
Икономистите обясняват, че този процес е съпроводен и с увеличаването на бюджетния дефицит след 2013 г., който предполага и т. нар. дни за отработване – това са дните, които в бъдеще ще трябва да изработим, за да попълним текущата дупка в бюджета. През 2016 г. ще останат близо 8 дни за отработване, а само за последните три години (2014-2016) натрупаният бюджетен дефицит (с натрупване – над 7 млрд. лв.) се равнява на пълен месец, в които данъкоплатците трябва да работят само за държавата.

Ако всичко, което бяхме изработили от 1 януари до днес, просто отиваше за правителството, вече щяхме да сме попълнили хазната. Това е най-късната дата от 2009 г. насам.

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика, който припомни, че датата е усреднена и денят идва по-късно за тези, които работят и плащат осигуровки – в началото на лятото:

Имахме и по-високи данъци преди 2008 г. и тогава е идвала и по-късно датата, но в последните години, общо взето, идваше в края на април. Сега постепенно изместваме с няколко дни. Причината за това е, че, от една страна, се възстановяват приходите, вече все по-стабилно – миналата година имахме 800 милиона нови неочаквани приходи, които в крайна сметка бяха пак похарчени в края на годината. От друга страна, от началото на кризата до момента нямаме намален нито един данък. Оттук-оттам се увеличават с малки стъпки някои данъци, въвеждат се някои нови.

Ганев даде за пример вдигането на местните данъци и такси, въвеждането на данък „лихва“ и повишаването на акцизите за цигарите. Икономиката расте от  2010 г., а пазарът на труда – от 2 години, но въпреки това продължаваме да бъдем в дефицит.

Правим една интересна сметка – колко оставяме за отработване. Дефицитът, който се трупа, някога трябва да го отработим. Само за периода 2014-2016 г. това са 30 дена. Един пълен месец някъде в бъдещето ще трябва да работим, само за да изплатим парите, които правителството е изхарчило, а не е имало.

Преместването на деня  е индикатор, че данъчните приходи нарастват и се стабилизират

В прибалтийските държави този ден идва в края на април, а в скандинавските – в края на май.  В богатите държави, по правило, денят идва по-късно.

Интервюто на Силвия Великова с Петър Ганев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени