Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ч. Казак: Очаквам измененията в Изборния кодекс да бъдат в сила за предстоящия президентски вот

Снимка: БГНЕС


ДПС беше най-категоричната опозиция на приемането на тези антидемократични текстове в Изборния кодекс, които лишават от основни конституционни права стотици холяди български граждани. Още когато се гласуваха тези промени призовахме президента да се възползва от правото си на вето. Не се учудваме че той го стори.

Нещото, което обаче не ни удовлетворява е ограниченият обхват на текстовете, които президентът връща. Очаквахме президентът по същия начин да защити духа и буквата на конституцията и по отношение на други противоконституционни текстове, които бяха приети с последните изменения – преобразуването на едно от основните конституционни права  - активното избирателно право в задължение и то от обикновен закон.

Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ Четин Казак - бившият съпредседател на ДПС и заместник-председател на правната комисия в парламента. Новите заместник-председатели и новите членове на Централното оперативно бюро на партията се очаква да бъдат избрани идната седмица, сподели той.

Казак  обеща, че ако НС не преразгледа и другите спорни текстове, партията ще започне процедура по събиране на подписи за сезиране на Конституционния съд.

Разбира се, че очаквам измененията  в Изборния кодекс да бъдат в сила за предстоящите президентски избори. Има достатъчно време дотогава.

ДПС винаги е било незобиколим фактор в президентските избори и това е доказано. Зад ДПС стои един сериозен политически и електорален потенциал, който в повечето случаи играе решаваща роля в изборите за президент и вицепрезидент на страната. На предстоящите президентски избори няма да подходим лекевито, заяви Казак.

Партията ще прецени дали ще имам самостоятелна кандидатура и, ако не - кого да подкрепи, след като се запознае с платформите и програмите на останалите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна