Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балтажи: Украинците пак сме на предния фронт на борбата и отстояваме европейските ценности

Микола Балтажи
Снимка: Посолство на Украйна в Република България

От 2014 г. празнуваме Деня на победата в европейски контекст. Искаме да възстановим националното съзнание и памет на украинците.8 май е ден на паметта и примирението, а 9-и – ден на победата над фашизма. Това каза за предаването „Хоризонт до обед“ посланикът на република Украйна у нас Н. Пр. Микола Балтажи, който направи аналогия между Втората световна война и днешния ден:

Драматична съдба, да бъдем откровени, изживяват украинците, защото, нямайки собствена държавност, всъщност те воюват един срещу друг и избиват друг. Двете тоталитарни системи, да кажем - сталиниският Съветски съюз и нацистката Германия - добре разбират, че без Украйна те не могат да си реализират техните планове и я ползват в тази посока, а народът от това страда. Сега, като виждаме това развитие до днешния ден, виждаме пак, че ние в Източната част на Украйна, в Домбас, където Русия влезе с военна агресия срещу независима държава, ние пак сме на предния фронт на борбата и отстояваме европейските ценности. Днес е редно за това да се каже, защото празнуваме Деня на Европа и ние продължаваме това дело, но и с помощта и солидарността на нашите партньори! 

Той припомни, че сепаратистите в Донбас, Донецк и мнозина въоръжени в Крим носят ордени, наподобяващи съветски отличия от Войната – Гергьовските ленти.

За последните 3 години украинците са осъзнали, че пътят към Европа няма алтернатива.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени