Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отхвърляне ветото на президента и нови промени в Изборния кодекс искат от ПФ и БДЦ

Снимка: Дневник

Проектопрограмата на Народното събрание предвижда за днес гласуване на президентското вето върху текстовете от Изборния кодекс за вота на българите зад граница.

Преди това ще се водят отново разговори между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Вчера срещата между коалиционните партньори приключи без видим резултат и единно мнение.

В публичното пространство се заговори за откровен пазарлък между отделните политически сили.

Става въпрос за националния интерес. Отхвърлянето на ветото е част от защитата на националния интерес. Българският политически процес страда от изключително много пороци. Един от най-съществените е начинът, по който се гласува в Турция, коментира в предаването „Преди всички“ Искрен Веселинов от Патриотичния фронт.Искрен Веселинов

По думите му тази позиция на ПФ не е обект на пазарлък, а предмет на защита на националния интерес.

Важно е отхвърлянето на ветото, подчерта Искрен Веселинов и допълни, че не могат да си позволят евтиния политически ПР в името на това да се угоди на няколко десетки личности или организации, които се виждат като депутати от бъдещия район чужбина.

Депутатът заяви, че са съгласни да се преформулира текстът за провеждането на изборите в чужбина, ако ветото на президента бъде отхвърлено.

Аз не смятам, че само от управляващото мнозинство трябва да дойдат гласовете за отхвърляне на ветото, защото не само то е длъжно да мисли за националните интереси и в този дух съм сигурен, че ще има допълнително някаква подкрепа, посочи Искрен Веселинов.


За преодоляването на ветото на президента и нови промени в Изборния кодекс се обяви и Румен Йончев от БДЦ, който е и председател на Комисията по политиките за българите в чужбина.

Румен ЙончевТой посочи, че през последните седмици се говори основно за нарушените права на българите зад граница, а не се обръща внимание на факта, че с последните промени хиляди хора у нас също са с нарушени избирателни права, тъй като беше прието в населените места с по-малко от 400 души кметът да се назначава, а не да се избира.

Ветото трябва да бъде отхвърлено, защото то е пречка в момента да отворим кодекса, заяви Румен Йончев:

Още следващата седмица, след като кодексът бъде обнародван, това става след преодоляване на ветото, той е отворен за ремонт. Ние сме готови с нашите идеи за промени, които ще внесем и ще настояваме да бъдат гледани бързо, преди началото на лятната ваканция.

Разговорите с Искрен Веселинов и Румен Йончев можете да чуете в звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени