Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Трад: След евентуалното превземане на Фалуджа тепърва ще започне борбата с ИД

Снимка: блог на Руслан Трад

Борбата с "Ислямска държава" тепърва ще започне след евентуалното превземане на Фалуджа. Това заяви в предаването "12+3" журналистът от сирийски произход Руслан Трад в коментар на опитите терористичната организация да бъде изтласкана от завоюваните територии.
 

Последните новини информират, че иракските войски напредват във Фалуджа – един от последните бастиони на ИД.

Превземането на Фалуджа би се отразило на първо време чисто във военен смисъл и политически. Но борбата с ИД тепърва ще започне след евентуалното падане на Фалуджа. Евентуално защото се предполага, че поне няколко месеца след това ИД ще се опитва да инфилтрира града. Очакват се седмици наред сражения. Освен това се очаква хуманитарна криза във Фалуджа. Има около 60 хиляди души, от които 20 хиляди са младежи, които са в капана на военните действия, обясни Руслан Трад.

По думите му, "Ислямска държава" се променя: Руслан Трад (вдясно)

Само допреди няколко години те са били само 100 души. И въпреки това са оцелели. Докато има първопричините за възхода на подобни организации, ИД ще съществува, под една или друга форма. Дори при няколко офанзиви срещу позиции на джихадистите те продължават да събират данъци, имат действащи институции, които не са унищожени или засегнати. За съжаление говорим за един успешен модел на протодържава, който "Ислямска държава" успяха да приложат. 

За мирните преговори, които се водят за Сирия, Руслан Трад коментира, че това са единствените преговори, които се водят без сирийци. Според него това са по-скоро срещи между големи държави, които имат геополитически интереси в Сирия – Иран, Саудитска Арабия, САЩ и Русия.

Забавянето на преговорите в Женева, според журналиста, е търсен ефект.

Те са мъртви още в зародиша си, реално те нямат връзка с реално случващото се в Сирия. 

Руслан Трад обясни, че от информации в американски медии е разбрал, че бежанците използват същия път към Европа, по който са бягали от Европа към Близкия изток и Азия по време на Втората световна война.

Цялото интервю с Руслан Трад можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна