Руслан Трад: След евентуалното превземане на Фалуджа тепърва ще започне борбата с ИД

Снимка: блог на Руслан Трад

Борбата с "Ислямска държава" тепърва ще започне след евентуалното превземане на Фалуджа. Това заяви в предаването "12+3" журналистът от сирийски произход Руслан Трад в коментар на опитите терористичната организация да бъде изтласкана от завоюваните територии.
 

Последните новини информират, че иракските войски напредват във Фалуджа – един от последните бастиони на ИД.

Превземането на Фалуджа би се отразило на първо време чисто във военен смисъл и политически. Но борбата с ИД тепърва ще започне след евентуалното падане на Фалуджа. Евентуално защото се предполага, че поне няколко месеца след това ИД ще се опитва да инфилтрира града. Очакват се седмици наред сражения. Освен това се очаква хуманитарна криза във Фалуджа. Има около 60 хиляди души, от които 20 хиляди са младежи, които са в капана на военните действия, обясни Руслан Трад.

По думите му, "Ислямска държава" се променя: Руслан Трад (вдясно)

Само допреди няколко години те са били само 100 души. И въпреки това са оцелели. Докато има първопричините за възхода на подобни организации, ИД ще съществува, под една или друга форма. Дори при няколко офанзиви срещу позиции на джихадистите те продължават да събират данъци, имат действащи институции, които не са унищожени или засегнати. За съжаление говорим за един успешен модел на протодържава, който "Ислямска държава" успяха да приложат. 

За мирните преговори, които се водят за Сирия, Руслан Трад коментира, че това са единствените преговори, които се водят без сирийци. Според него това са по-скоро срещи между големи държави, които имат геополитически интереси в Сирия – Иран, Саудитска Арабия, САЩ и Русия.

Забавянето на преговорите в Женева, според журналиста, е търсен ефект.

Те са мъртви още в зародиша си, реално те нямат връзка с реално случващото се в Сирия. 

Руслан Трад обясни, че от информации в американски медии е разбрал, че бежанците използват същия път към Европа, по който са бягали от Европа към Близкия изток и Азия по време на Втората световна война.

Цялото интервю с Руслан Трад можете да чуете в звуковия файл.

print Отпечатай
Още от категорията

Радиоенциклопедия „Български села с легендарни имена”: Легенди за села със смешни имена

В страната ни има над 5200 населени места - 257 града и близо 5000 села. Голяма част от тях носят уникални имена, а зад всяко наименование има интересна история. Легенди, животни, битки, комични ситуации и странни стечения на обстоятелствата стоят зад населените места с най-странни имена. От Плешивец, през Певците, Торбалъжи, Дупините, Пържиграх… до..

публикувано на 28.06.17 в 10:00

Преглед на чуждестранния печат

Вестниците в Сърбия пишат за приоритетите пред новото правителство на страната. Образованието и дигитализацияга са сред водещите задачи пред новия кабинет в Западната ни съседка, формулирани от бъдещия премиер Ана Бърнабич, пише "Вечерне новости". Тя обещава също да работи за връщане на доверието на обществото в образователната система. Кандидатът за..

публикувано на 28.06.17 в 09:59

Повдигнаха обвинение за едро хулиганство на мъжа, нападнал незрящи туристи в Несебър

Мъжът, който нападна незрящи туристи в Несебър, вече е с повдигнато обвинение за едро хулиганство. Това съобщи БТА, цитирайки прокуратурата в курортния град. Спрямо 21-годишния Тодор Маринов е постановено задържане до 72 часа. Предстои да бъде внесена и разгледана неговата мярка за неотклонение. От прокуратурата в Несебър съобщиха, че до момента мъжът..

публикувано на 28.06.17 в 09:46
Мартин Владимиров

М. Владимиров: Проектът "Южен поток" е нелогичен, но манипулира правителствата в региона да не мислят за алтернативи

България е ключова държава за всички мащабни руски газови „потоци“, защото ще бъде най-засегната от построяването им или защото ще бъде заобиколена като транзитна дестинация, или защото ще бъде такава за големи количества руски газ. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Анализаторът Мартин Владимиров от Центъра за..

публикувано на 28.06.17 в 09:25
Дунав мост Видин – Калафат

Спират движението при Дунав мост Видин – Калафат

До 11 часа днес движението при Дунав мост Видин – Калафат ще бъде спряно за всички превозни средства, съобщават от МВР. Причината е техническа профилактика на мостовото съоръжение.

публикувано на 28.06.17 в 09:00

Кметът на Белоградчик: 100% от населението иска отмяна на разкриването на кариери край скалите

Разчитаме на съдействие от медиите, за да бъде отменено разрешителното за разкриване на две кариери в близост до Белоградчишките скали. Смятаме, че законовият път не е спазен при процедурите и не е съобразено, че теренът е в "Натура 2000", а имаме и притеснения за ефектите от добива.  Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" кметът..

публикувано на 28.06.17 в 08:55
Ловеч

Обсъждат на форум в Ловеч инициативите за растеж на ЕС и възможностите по плана "Юнкер"

Представители на местните и регионалните власти от Ловешка и Габровска области ще обсъждат на форум в Ловеч инициативите за растеж на Европейския съюз и възможностите, които предоставя Съюзът чрез така наречения план "Юнкер". Инвестиционната инициатива на ЕС, която започна през 2015 г., предвижда да увеличи работните места и да съживи ключови сектори в..

публикувано на 28.06.17 в 08:45