Георги Ганев: Порочна практика е изпълнителната власт да взема решение за пенсиите на хората

Снимка: capital.bg
Невъзможно е с разходно-покривната система, в която текущо работещите плащат пенсиите на текущо пенсионираните, да има високи пенсии. Това коментира за “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ икономистът Георги Ганев. От първи юли социалната пенсия за старост се индексира с 2,6 на сто. Увеличението гласувано от правителството е 2,99 лева. Така размерът на този вид пенсия ще достигне 118 лева.

Абсолютно порочно за едно общество е изпълнителната власт да взема решение за пенсиите на хората. Това няма как да не доведе до използване на тази огромна власт върху живота на милиони хора. Става дума за политическо заиграване с пенсиите на хората. Това нещо трябва да бъде извадено от ръцете на изпълнителната власт.

В Швеция има желязна формула – от никого да не зависи, от никое текущо решение, да не зависи какво става с пенсиите на хората. Разходно-покривен пенсионен модел, което се смалява поради остаряване, е фалирало. Моделът е фалирал, а не НОИ. Този начин на плащане на пенсиите на хората е във  фалит, каза Георги Ганев.

Той беше категоричен, че няма да влезе в битката за председател на Комисията за защита на конкуренцията:

Не мога да кандидатствам за председателското място на КЗК, защото не съм юрист. Законът ясно казва, че председателят е юрист с юридически стаж от поне 10 години. Аз несъм такъв.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Компании обвиниха БДЖ за предопределена обществена поръчка за локомотиви

Две частни компании обвиниха БДЖ, че обявената обществена поръчка за ремонт и поддръжка на локомотиви е предопределена. Компаниите са локомотивният завод „Експрес Сервиз“ и българо-хърватското дружество „БДЖ-Кончар“, а поръчката за 9 локомотива е на стойност 4 милиона лева. „Въпросните локомотиви са създадени от нашите колеги от..

обновено на 20.03.18 в 19:51

EVN ще иска поскъпване на тока за бита

Поскъпване на тока за бита ще поискат електроенергийните дружества на EVN, които снабдяват Югоизточна България. От компанията ще настояват да им бъдат признати всички разходи, които правят за обслужване на клиентите си.  Заради многото предстоящи промени в законите и наредбите, все още не е ясно с колко точно трябва да се увеличат цените на..

публикувано на 20.03.18 в 18:57
Васил Велев

Васил Велев: Голяма част от държавните фирми не са в добро финансово състояние, но това не е от днес

Голяма част от държавните фирми не са в добро финансово състояние, но това не е от днес или вчера, а от много време. Това поясни в интервю за предаването "Нещо повече на програма "Хоризонт" финансистът Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал: "Даже през последната година като цяло има подобрение..

публикувано на 20.03.18 в 18:27
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Идеята за "Турски поток“ наистина беше блъф

Идеята за "Турски поток“ наистина беше блъф и когато твърдяхме това, много хора в България, наши опоненти, обясняваха, че това не е вярно. Това заяви в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" бившият депутат Мартин Димитров: "Искам да напомня, че "Турски поток“ първоначално беше обявен с капацитет от около 65-67 милиарда..

публикувано на 20.03.18 в 18:04
Христо Казанджиев

Христо Казанджиев: В проектите с газопроводи от Русия има твърде много геополитика

В проектите с газопроводи от Русия има твърде много геополитика. Това отбеляза в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" енергийният експерт Христо Казанджиев: "При първоначално подписаното споразумение между България и Русия за реализация на проекта "Южен поток“ цифрата, която беше записана, беше 32 милиарда. След това в..

публикувано на 20.03.18 в 17:43

Позитивен старт на търговията на Уолстрийт след вчерашния кошмарен ден за акциите на Facebook

Основните фондови индекси, търгувани на Уолстрийт регистрират известен отскок в началото на днешната сесия, парирайки част от техния солиден спад в понеделник, който беше провокиран от агресивните разпродажби на акциите на Facebook. Индексът на сините чипове DJIA нараства с малко под 150 пункта, или с 0,6%, но след като вчера се раздели с 335..

публикувано на 20.03.18 в 17:39
Ники Лауда

"Райънеър“ купува самолетната компания LaudaMotion на спортната легенда Ники Лауда за около 50 млн. евро

Нискотарифната въздухоплавателна компания Ryanair Holdings обяви във вторник, че се е съгласила да закупи австрийската авиокомпания на бившата легенда във Формула 1 - Ники Лауда, съобщават агенциите Франс прес и Блумбърг. Базираният в Дъблин нискотарифен превозвач ще плати по-малко от 50 млн. евро за мажоритарен дял от 75% в компанията..

публикувано на 20.03.18 в 16:48