Георги Ганев: Порочна практика е изпълнителната власт да взема решение за пенсиите на хората

Снимка: capital.bg
Невъзможно е с разходно-покривната система, в която текущо работещите плащат пенсиите на текущо пенсионираните, да има високи пенсии. Това коментира за “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ икономистът Георги Ганев. От първи юли социалната пенсия за старост се индексира с 2,6 на сто. Увеличението гласувано от правителството е 2,99 лева. Така размерът на този вид пенсия ще достигне 118 лева.

Абсолютно порочно за едно общество е изпълнителната власт да взема решение за пенсиите на хората. Това няма как да не доведе до използване на тази огромна власт върху живота на милиони хора. Става дума за политическо заиграване с пенсиите на хората. Това нещо трябва да бъде извадено от ръцете на изпълнителната власт.

В Швеция има желязна формула – от никого да не зависи, от никое текущо решение, да не зависи какво става с пенсиите на хората. Разходно-покривен пенсионен модел, което се смалява поради остаряване, е фалирало. Моделът е фалирал, а не НОИ. Този начин на плащане на пенсиите на хората е във  фалит, каза Георги Ганев.

Той беше категоричен, че няма да влезе в битката за председател на Комисията за защита на конкуренцията:

Не мога да кандидатствам за председателското място на КЗК, защото не съм юрист. Законът ясно казва, че председателят е юрист с юридически стаж от поне 10 години. Аз несъм такъв.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Спад на продажбите на нови автомобили в България през декември при по-сдържано тяхно понижение в целия ЕС

В края на 2017-а година регистрацията на нови пътнически автомобили в Европейския съюз (ЕС) отбеляза известно понижение главно в резултат на факта, че през декември имаше един работен ден по-малко, отколкото през същия месец на предходната година, като в същото време данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) отчитат малко..

публикувано на 17.01.18 в 10:10

Държавата закрива 118 туристически фирми заради нарушения

Държавата заличава 118 туристически фирми заради нарушения. Крайната мярка се прилага, защото компаниите нямат задължителни застраховки и регистрации, съобщават от Министерството на туризма. Фирмите са със седалища в София, Пловдив и Бургас. В страната има общо малко над 3300 туроператори, което означава, че 4,5% ще изгубят правото си да..

публикувано на 17.01.18 в 09:39

Кристофор Павлов: Депозитите могат да се окажат с реална отрицателна лихва

Депозитите могат да се окажат с реална отрицателна лихва заради ръста на инфлацията, предупреди главният икономист на най-голямата банка в България Кристофор Павлов . Той участва в най-големия банков форум в Европа - Euromoney, който се провежда във Виена. Общата оценка за състоянието на икономиките на България и на целия регион на Централна и..

публикувано на 17.01.18 в 09:21

Индексът "Дау Джоунс" преодоля за пръв път нивото от 26 000 пункта

При старта на търговията на "Уолстрийт" във вторник индексът на сините чипове DJIA успя да поскъпне за пръв път в историята над поредната психологическа бариера, този път в нивото от 26 000 пункта, като в същото време и останалите основни фондови индекси бележат поредни рекордни върхове. Индексът DJIA нараства с 1,04%, или с цели 270 пункта,..

публикувано на 16.01.18 в 17:26

Биткойн е била сред най-търсените ключови думи в интернет пространството през миналата година

Обемът на онлайн търсенията за известни ключови думи и фрази, отнасящи се до биткойн, е отбелязал драматичен растеж през 2017-а година, показват последните данни от Google и Wikipedia, съобщава финансовата агенция dpa-AFX. Основните фрази, свързани с водещата криптовалута, като "цена на биткойн", "графика на биткойн" и "биткойн спрямо долар",..

публикувано на 16.01.18 в 16:30
винетки 2018 година

Приходите от винетки са надхвърлили 350 млн. лева през 2017 година, отчита АПИ

Начислените приходи от винетки през 2017 година са в размер на близо 352 млн. лева, отчете във вторник Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), като това представлява повишение на приходите с 25 млн. лева спрямо година по-рано. Приходите от продажбата на различните видове стикери за леки автомобили са за 249 млн. лева, а от винетките за камиони..

публикувано на 16.01.18 в 15:15

Срив на биткойн с 15% към шест седмични дъна под 12000 долара

Във вторник водещата криптовалута губи над 15% от стойността си, достигайки 6-седмични дъна недалеч от 11000 долара с оглед на информации, че властите в Южна Корея продължават да настояват за по-сериозна регулация и дори за забрана на търговията на виртуални валути. Повод за тези притеснения даде информация на южнокорейската агенция Yonhap,..

публикувано на 16.01.18 в 13:33