Георги Ганев: Порочна практика е изпълнителната власт да взема решение за пенсиите на хората

Снимка: capital.bg
Невъзможно е с разходно-покривната система, в която текущо работещите плащат пенсиите на текущо пенсионираните, да има високи пенсии. Това коментира за “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ икономистът Георги Ганев. От първи юли социалната пенсия за старост се индексира с 2,6 на сто. Увеличението гласувано от правителството е 2,99 лева. Така размерът на този вид пенсия ще достигне 118 лева.

Абсолютно порочно за едно общество е изпълнителната власт да взема решение за пенсиите на хората. Това няма как да не доведе до използване на тази огромна власт върху живота на милиони хора. Става дума за политическо заиграване с пенсиите на хората. Това нещо трябва да бъде извадено от ръцете на изпълнителната власт.

В Швеция има желязна формула – от никого да не зависи, от никое текущо решение, да не зависи какво става с пенсиите на хората. Разходно-покривен пенсионен модел, което се смалява поради остаряване, е фалирало. Моделът е фалирал, а не НОИ. Този начин на плащане на пенсиите на хората е във  фалит, каза Георги Ганев.

Той беше категоричен, че няма да влезе в битката за председател на Комисията за защита на конкуренцията:

Не мога да кандидатствам за председателското място на КЗК, защото не съм юрист. Законът ясно казва, че председателят е юрист с юридически стаж от поне 10 години. Аз несъм такъв.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Влязоха в сила ответните митнически мерки на ЕС по отношение на някои американски стоки

Ответните мерки, предприети от Европейския съюз по отношение на някои американски продукти като дънки, бърбън и мотори, в отговор на наложените от Вашингтон мита върху стоманата и алуминия, влязоха в сила днес в полунощ (1 часа българско време), съобщи Франс прес. Списъкът с продуктите, които вече са обект на допълнителни европейски мита,..

публикувано на 22.06.18 в 02:04

Постигнато е споразумение по гръцкия дълг и за излизане на Гърция от спасителния план

Министрите на финансите на страните от еврозоната са се споразумели за условията по излизането на Гърция от третата й спасителна програма, включително за мерки за облекчаване на дълга и последен транш. Това са съобщили източници, цитирани от ДПА. "Имаме сделка за Гърция", е обявил малко след полунощ европейски източник, след продължила повече от..

публикувано на 22.06.18 в 02:02

21 туроператори не са представили задължителна застраховка "Отговорност на туроператора"

21 туроператори не са представили задължителна застраховка "Отговорност на туроператора", което е изрично условие за извършване на дейността. По тази причина имената им в Националния туристически регистър ще бъдат оцветени в червено.  Така потребителите ще се ориентират дали туроператорът е коректен и спазва закона, съобщиха от..

публикувано на 21.06.18 в 19:55
Димитър Събев

Димитър Събев: Свободната търговия си има своите ползи, но през последните години е стигнала твърде далеч

Свободната търговия си има своите ползи, има си своето място. Тя обогатява, но през последните години е стигнала твърде далеч. Това отбеляза в интервю за предаването "Нещо повече" икономическият анализатор Димитър Събев: "Доналд Тръмп направи една стъпка, която може да не е добра, но е логична. Мерките, които САЩ въвежда, ще бъдат на..

публикувано на 21.06.18 в 19:06

Нелегалният пазар на нарязан тютюн все още е голям проблем за Агенция "Митници"

Нелегалният пазар на нарязан тютюн все още е голям проблем за Агенция „Митници”, заяви директорът ѝ Георги Костов. На въпрос на „Хоризонт” защо според последните проучвания около 70% от нарязания тютюн остава в нелегалния сектор, въпреки поредицата от законови мерки, Костов отговори, че те дават резултат, но все още предстои много работа.  Последното..

публикувано на 21.06.18 в 18:56

Уолстрийт отваря с понижение, индексът "Дау Джоунс" е на път да излезе на загуба за осма поредна сесия

Пазарите на акции на Уолстрийт стартират търговията в четвъртък с понижения, като индексът на сините чипове "Дау Джоунс" (DJIA) е на път да излезе на загуба за осма поредна сесия. Растящото търговско напрежение между САЩ и негови ключови партньори като Китай и Европейския съюз остава в основата на слабото представяне на борсите по цял свят...

публикувано на 21.06.18 в 18:11

Гръцки евродепутат: Европа върви към банков съюз, но бавно

Президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерката на Германия Ангела Меркел постигнаха съгласие за банков съюз в ЕС, който трябва да е факт до 2024 година и беше решено да бъде създаден фонд в негова подкрепа. Това каза по време на Пловдивския икономически форум гръцкият евродепутат Георгиус Кирцос. Той посочи, че има развити икономики..

публикувано на 21.06.18 в 16:54