Георги Ганев: Порочна практика е изпълнителната власт да взема решение за пенсиите на хората

Снимка: capital.bg
Невъзможно е с разходно-покривната система, в която текущо работещите плащат пенсиите на текущо пенсионираните, да има високи пенсии. Това коментира за “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ икономистът Георги Ганев. От първи юли социалната пенсия за старост се индексира с 2,6 на сто. Увеличението гласувано от правителството е 2,99 лева. Така размерът на този вид пенсия ще достигне 118 лева.

Абсолютно порочно за едно общество е изпълнителната власт да взема решение за пенсиите на хората. Това няма как да не доведе до използване на тази огромна власт върху живота на милиони хора. Става дума за политическо заиграване с пенсиите на хората. Това нещо трябва да бъде извадено от ръцете на изпълнителната власт.

В Швеция има желязна формула – от никого да не зависи, от никое текущо решение, да не зависи какво става с пенсиите на хората. Разходно-покривен пенсионен модел, което се смалява поради остаряване, е фалирало. Моделът е фалирал, а не НОИ. Този начин на плащане на пенсиите на хората е във  фалит, каза Георги Ганев.

Той беше категоричен, че няма да влезе в битката за председател на Комисията за защита на конкуренцията:

Не мога да кандидатствам за председателското място на КЗК, защото не съм юрист. Законът ясно казва, че председателят е юрист с юридически стаж от поне 10 години. Аз несъм такъв.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

КЕВР: Парното и топлата вода в София трябва да поскъпнат с 8% от октомври

Парното и топлата вода в столицата трябва да поскъпнат с 8 на сто от октомври. Това става ясно от публикуваните разчети на Комисия по енергийно и водно регулиране /КЕВР/.  Увеличението се налага заради предстоящия скок на природния газ с близо 14 процента, който топлофикациите използват за гориво.  От новия отоплителен сезон цените на..

публикувано на 20.09.18 в 16:21

130 млн. евро е обемът на германските инвестиции в България през последната година

130 млн. евро е обемът на германските инвестиции в България през последната година. Немският бизнес оценява икономическата среда у нас като стабилна и предсказуема и планира нови бъдещи проекти. С голяма конференция днес Германо-българската индустриално-търговска камара ще отбележи 25 години германска икономика в страната. Първото в света..

обновено на 20.09.18 в 15:47

Еврокомисарят за правата на потребителите на среща с финансовите министри на Дания и Естония заради „Данске банк“

Еврокомисарят по правосъдието и правата на потребителите Вера Йоурова заяви, че ще се срещне с министрите на финансите на Дания и Естония на 2-ри октомври, за да обсъди подозренията за пране на пари през естонския клон на „Данске банк“: "Искам да разбера по-добре къде са основните грешки - дали предимно в липсата на достатъчно внимание от страна..

публикувано на 20.09.18 в 15:10
Организация за икономическо сътрудничество

ОИСР: Световният икономически растеж достигна пик въпреки търговското напрежение и кризата на развиващите се пазари

Световният икономически растеж вероятно достигна връхна точка с оглед на растящите търговски търкания и турбуленциите на развиващи се пазари, обяви в четвъртък Организацията за икономически сътрудничество и развитие при представяне на своите нови, по-ниски прогнози. Световната икономика е на път да нарасне с 3,7% през тази и следващата година, след..

публикувано на 20.09.18 в 15:08
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Ако големите вериги продават хляба без печалба, ще бъдат ударени малките търговци

Икономистът и бивш депутат Мартин Димитров определи идеята големите търговски вериги да продават хляба без печалба, за да се омекоти ефектът от повишаването на цените върху потребителите като "меко казано смущаваща и популистка". В предаването "12+3" той заяви, че "извън комунизма нито една друга икономическа теория не казва, че може да има..

публикувано на 20.09.18 в 13:48
фин.министър на Турция Албайрак представя средносрочна икномическа програма

Управляващите в Турция намалиха рязко прогнозите за икономическия растеж през тази и следващата година

Властите в Анкара намалиха рязко прогнозите за растежа на турската икономика през 2018-а и 2019-а година в дългоочакваното представяне на тяхната средносрочна икономическа програма, идващо на фона на дълбока валутна криза при която лирата се обезцени спрямо долара с около 40% в рамките на настоящата година. Според представените от финансовия..

публикувано на 20.09.18 в 13:42

Македония ще получи заем от 10 млн. евро за изграждането на част от транспортен коридор №8

Македонското правителство ще получи заем от 10 милиона евро за изграждането на част от международния транспортен коридор №8, съобщиха от Европейската банка за възстановяване и развитие, която осигурява средствата. Става дума за 13-километровата отсечка между Крива Паланка и Деве Баир.  Проектът ще подобри икономическите връзки на Македония с..

публикувано на 20.09.18 в 13:37