Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Симеонов: Цветан Василев няма да бъде върнат у нас

Адвокатът на банкера обвини Сотир Цацаров, че оказва натиск върху сръбските власти за екстрадирането

| обновено на 10.06.16 в 18:30
Снимка: БГНЕС

Няма произнасяне по същество на Апелативния съд в Белград по искането на България за екстрадицията на банкера Цветан Василев. Това каза за "Хоризонт" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. По-рано днес в интервю за "Преди всички" адвокатът на Василев -  Константин Симеонов,  коментира хода на екстрадиционната процедура и готвените нови обвинения на клиента му. 

Вчера стана ясно, че Висшият съд в Белград е разрешил връщането на Василев в България, за да бъде съден за източването на КТБ. Новината стигна до София месец след произнасянето на магистратите, а казусът беше стигнал и до Апелативния съд, който върнал случая на първа инстанция. Обяснява адвокат Симеонов: Не мога да кажа, дали е по същество, или заради технически проблеми.
Проверка на Прокуратурата чрез Външно министерство е установило официално, че връщането е техническо.
Това е процедура, гарантираща осъществяване в пълна степен на правото на защита на всяко лице, чиято екстрадиция се иска. Решението за екстрадиция на първоинстанционния съд, да се преведе на български език" - обясни Румяна Арнаудова.
Говорителят на главния прокурор, коментира и съмненията на адвоката на Цветан Василев, може ли той да бъде искан за предаване на България по същата процедура, след като предстои промяна на обвинението му, в ръководител на организирана престъпна група. "Допустимо е да се попълни вече отправената молба. Възможно е да се поиска наново отделно основания за екстрадиране на лицето".
На други съмнения на адвокат Симеонов, че случаят КТБ се прехвърля от Градската на Специализирана прокуратура, но не по правни причини, говорителят на главния прокурор отговори: 
Надявам се, че съдът ще бъде строг, но справедлив, но изборът на съд по този начин, по който го прави Прокуратурата, говори за други неща
Не ни притеснява никой съд. Напротив, ние работим за тези съдилища, от които очакваме осъждане, каза Румяна Арнаудова.

Цветан Василев не трябва да се връща в България, защото не го чака справедлив процес. Ако той бъде екстрадиран по обвинение за организирана престъпна група, на него не може да му бъде повдигнато обвинение. Василев трябва да бъде върнат в България по обвинение за присвояване на 206 млн. лева. Това заяви в предаването “Преди всички“ адвокатът на банкера Цветан Василев Константин Симеонов. В четвъртък прокуратурата обяви, че зад източването на Корпоративна търговска банка стои организирана престъпна група начело с Василев.

Има решение на Апелативния съд за екстрадирането на Цветан Василев. Делото се връща на първата инстанция, но не знам дали е по същество, или заради технически проблеми. Няма вероятност Цветан Василев да дойде в България, за да бъде разпитан. Молбите за правна помощ са странно изпратени в Сърбия, защото са изпратени по ектрадиционната преписка, а би трябвало да са отделно. Връчени са призовки. Това са молбите за правна помощ на Василев. Призовката е за 21 юни. Очевидно е, че най-после прокуратурата, след 2 години, се старае да пази процедурата по призоваване, за да бъде в основата на едно евентуално задочно обвинение, каквото беше предявено през 2014 година, но в нарушение на правилата.

Съдейки по изявлението на говорителя на главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова, от вчера имат намерение за повдигане на обвинение за организирана престъпна група, което аз очаквах да се случи преди година и половина. Очевидно е, че искат да преместят делото в специализираната прокуратура и да го внесат в специализирания съд. Така си избират съд. Наблюдаващият прокурор по делото е кандидат за ръководител на Специализираната прокуратура. Прокуратурата много ревниво се отнася към информацията по делото и ние не сме допускани до разпитите на свидетели. 2-годишният срок за евентуално искане за внасяне на делото в съда или прекратяване изтича съвсем скоро. За някои от обвиняемите вече изтече, коментира Константин Симеонов.

Адвокатът на Цветан Василев обвини главния прокурор Сотир Цацаров, че оказва натиск върху сръбските власти за екстрадирането на мажоритарния собственик на фалиралата КТБ:

Сърбия е независима държава и опитите на главния прокурор Сотир Цацаров да се меси във вътрешните й работи не се харесват. Той направи няколко опита да сезира ЕК заради това, че екстрадиционната преписка в Сърбия се развива бавно, като се опитваше да влияе на предприсъединителния процес на Сърбия в ЕС. Имам информация от ЕК, че това е недопустимо.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна