Eмисия новини
от 12.00 часа

Д-р Д. Илиев: БАБХ настоява за специално законодателство за нодуларния дерматит

| обновено на 13.06.16 в 08:14
Снимка: БГНЕС

Знаем много по-рано за огнището в Серес и аз лично съм се срещал още есента с фермерите от Сандански и Гоце Делчев, за да ги предупредя за мерките, които трябва да се вземат, за да не се случи това, което се случи. Това каза в предаването "Преди всички" директорът на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев.

В Гърция отчетените ваксинирани животни може да са тези, които са с идентификация, а да не са ваксинирани други, които са без. Серес е на границата на един район, който в Гърция до там се ваксинира включително, а след това не се ваксинира. Това е една предпоставка за това да има огнища в съседна Гърция около нас.

У нас практиката е да се ваксинират всички животни, включително и нерегистрираните, във всяка ферма, каза още д-р Илиев и уточни, че БАБХ е в пряка и непрекъсната връзка с гръцките власти:

Знаем всеки ден какво се случва, предупреждаваме непрекъснато, че това заболяване се пренася по механичен път.


Механичното пренасяне и пренасянето с нелегално движение на животни, които нямат идентификация, както и купуването на животни, защото са евтини в тези ситуации, доведе до това разпространяване на заболяването.

България е единствената държава, която успя за около месец да осигури необходимите ваксини за цялата страна, подчерта още д-р Илиев:

Просто всички трябва да слушат експертите и да изпълняват това, което се казва. Неглижирането на нашите препоръки води до това разрастване на заразата.

БАБХ настоява за специално законодателство за нодуларния дерматит:

Защото той сега е в законодателство, което прави връзка – действаме с това заболяване, както действаме с друго. Искаме да се промени това, че продукцията от животни, които са ваксинирани, да е свободна за търговия, както и сега. Иначе ограниченията са само за регионите, в които е ваксинацията.

България има 670 000 едри преживни животни, които са потенциално заплашени. Евтанизирани са около 2000, каза още д-р Илиев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от