Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Силяновски: Да покажем на най-добрите студенти, че държавата и бизнесът забелязват успехите им

Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Снимка: БГНЕС

Студентският съвет отдели стотици часове свободно време последния месец, за да може Наградите “Студент на годината” да станат факт и да можем да отличим най-добрите студенти в университета. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" Васил Силяновски – председател на Студентския съвет в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Това събитие не е наш патент. Но ние заставаме твърдо зад идеята – най-добрите студенти и успешни студенти да бъдат оценени и показани, да им покажем, че университетът е едно добро място и приветства техните успехи, да покажем, че държавата и бизнесът също забелязват техните успехи и ги оценяват. Да направим България по-привлекателна за тях, за да останат тук.

Истината е, че много от младите българи, особено тези, които учат природни науки, нямат почва за развитие тук, такава каквато биха имали в чужбина.

Считам, че е трудно да намериш финансиране за реализация на своите проекти, особено в България и особено когато става дума за научни проекти. Идеята на конкурса е да дадем гласност на тези студенти, да покажем, че те съществуват, че са добри в това, което правят и ако някой ги забележи, ще е нещо прекрасно.

Най-добре представителите се студенти в конкурса бяха от природните науки и от направлението "Математика и информатика", каза още Васил Силяновски.

Победител в конкурса е Владислав Харалампиев. Той е студент в първи курс в магистратура “Изкуствен интелект” във Факултета по математика и информатика. Втора награда получи Диана Чолакова, победител в категорията “Природни науки”. Третият награден е Анна-Мария Атанасова, победител в категорията “Правни науки”.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна