Христо Лафчиев: Науката у нас е в клинична смърт

Снимка: БГНЕС
Науката е в клинична смърт. Такова мнение изрази в предаването "12+3" ядреният физик и един от бившите активисти на Сдружението на младите учени Христо Лафчиев. Пред "Хоризонт" той коментира стратегията за наука, подготвена от Министерството на образованието и науката.

Според него в тази стратегия няма място за повече наука.

Тук не става дума изобщо за образование. Няма да има повече наука и това е. Държа да го кажа, защото не се поставят никакви амбициозни цели. Ние имаме нулева стратегия за задържане на младите учени. Все пак госпожа Кунева, за разлика от Симеон Дянков, споменава, че няма да се закриват институции, което е радостно. Дянков беше пълен погром за българската наука заедно с неговия приятел Сергей Игнатов, защото намалиха значително парите за наука. Знаете, че Игнатов изчезна от ръководството на МОН след един скандал с неправомерно раздадени пари за наука. Реално от тогава пари за наука не са отпускани. 

Христо Лафчиев заяви, че учените са докарани до такова състояние, че да трябва да се усмихват и подмазват на политиците, защото в противен случай ще "излетят“ от политиката без шанса да постигнат нещо: 

Тези хора нищо не разбират от наука и това се вижда от начина, по който са писали тази стратегия. Това са администратори, които пишат стратегия за наука. Много коректно политически са написани думите вътре, но финансовата рамка за такова действие липсва. Тази стратегия не става за нищо.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Христо Лафчиев можете да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

Около 2400 временни договори е издала инспекцията по труда в Кюстендил в разгара на черешобера

Около 2400 временни договори е издала инспекцията по труда в Кюстендил в разгара на черешобера - това е почти двойно повече отколкото издадените договори за сезонна работа за цялата минала година, казаха от дирекцията. Една част от договорите са издадени онлайн. Кооперация от района на Бобов дол на три пъти само за седмица е заявила над 600..

публикувано на 25.06.18 в 21:33

Подобряването на инфраструктурата във Варна води до активизиране на имотния пазар

Реализацията на големи инфраструктурни проекти във Варна активизира покупката на недвижими имоти и увеличава стойността им. Това заяви по време на дискусия, посветена на темата, Добромир   Ганев - председател на националното сдружение "Недвижими имоти". Ганев допълни: "Подобряването на инфраструктурата винаги повлиява положително развитието на..

публикувано на 25.06.18 в 21:22

Над 200 милиона литра бира са изпити в България от началото на годината до края на май

Над 2 милиона хектолитра бира са продажбите за първите пет месеца на годината, отчетоха от Съюз на пивоварите. Започва експерименталното производство на безглутеново пиво, заяви във Велико Търново Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България. 76 литра е годишната консумацията на бира на човек у нас. Световното..

публикувано на 25.06.18 в 21:12
Босолеград

Полицията в Босилеград и съдът във Враня върнаха двете паметни плочи с имената на жертвите от погрома в Босилеградско

Паметните плочи бяха изработени по повод 100 години от погрома в босилеградските села, станал на 15 и 16 май 1917 г. за отбелязване на паметта на жертвите и за иницииране на процеса за национално помирение между българи и сърби. Едната паметна плоча бе отнета на 25 май 2017 г. от органите на МВР по нареждане на кмета на Босилеград Владимир..

публикувано на 25.06.18 в 20:28

Жалба до ВАС спира поръчката за закупуване на линейки

Жалба до Върховния административен съд спира поръчката за закупуване на линейки, съобщиха от Министерството на здравеопазването. С определение от 14 юни Комисията за защита на конкуренцията остави без уважение направеното искане за спиране на обществената поръчка за 400 линейки, обявена от здравното министерство. Жалбата е подадена на 22 юни и..

публикувано на 25.06.18 в 20:23

Лек автомобил се е запалил в движение и е изгорял напълно на пътя от Димитровград за Хасково

Инцидентът е станал около 18 часа на платното към Хасково, в което заради ремонт движението е двупосочно. Пожарникари са успели да предотвратят избухване на газовата уредба на запалилата се кола. Пострадали няма, но движението в участъка е затруднено.

публикувано на 25.06.18 в 20:20

От Рим се завърнаха петте българки, които спечелиха 12 медала на първите спортни игри за онкоболни

Ето какво казаха при пристигането си Галина Стоянова, Калина Стоянова, Мая Стоилова, Миглена Мичева и Фани Николова: "Радваме се бяхме, че можехме да сме там." "Енергията беше страхотна. Видяхме хора, които имаха огромно желание за живот. Духът, цялото преживяване и всички истории бяха невероятни. Толкова боен дух и толкова желание да победят,..

публикувано на 25.06.18 в 20:17