Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

З. Златанова: Нови 1.2 млрд. лева се губият между сметката на България и ЕК за предишния програмен период

Ζηναΐδα Ζλατάνοβα
Снимка: BGNES


Емоции като любов и омраза нямат място в техническа тема като еврофондовете. Права е министър Танева, че никъде в Европа няма да видите тази тема да се използва за политически цели. За съжаление, това започна през 2009 г. в България.

Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ вицепремиерът с ресор „Европейски фондове“ в кабинета „Орешарски“ Зинаида Златанова която коментира, че 2013 и 2014 г. са били „най-тежките“ от стария програмен период:

По време на година и 2 месеца управление на кабинета „Орешарски“ ние успяхме да направим толкова плащания  по европейските фондове, колкото за предишните 6 години сумарно. Това ускорение, което успяхме да постигнем, допринесе за това България що годе прилично да може да приключи програмния период.

Златанова цитира европейския комисар по регионалната политика Корина Крецу, според която през изминалия програмен период страната ни е усвоила 91% от планираните еврофондове. А от края на декември 2015 г. правителството обяснява че сме усвоили 99%.

Получава ни се една разлика от 8-9%, която някой много спешно трябва да обясни откъде се получава. Аз лично не подозирам, че ЕК греши в сметките си. Или правителството  греши и в тази сметка, или съвсем умишлено заблуждава и съвсем умешлено пуска пелената на непрозрачност. Тези 8 – 9% в пари пресметнати, излизат между 600 и 700 млн. евро.

Говоря за напълно нов сюжет, който няма връзка със земеделието. Говоря за нов 1.2 млрд. лева, който се губи между сметката на България и Европейската комисия. Той касае всички програми по целия програмен период.

Спешно трябва да се обясни този нов милиард разлика, който идва в допълнение на милиарда по земеделие. Много е важно правителството да обясни на гражданите откъде идва  тази разлика, за чия сметка ще бъде и изобщо има ли я.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна