Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът има притеснения по отношение на проектозакона за адвокатурата

Адвокати го оценяват по-скоро като браншови


По Конституция адвокатската помощ е право на гражданите и юридическите лица. Законопроектът я превръща в задължения. Монополизират се редица дейности, включително такива, които, по силата на закони, са възложени на други професионални групи.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ главният юрисконсулт на БСК Наталия Събева.

Въвежда се изключително право на представителство през административните органи и служби, физически и юридически лица. Тук влизат НАП, НОИ, банки, търговски регистри и т. н. По този начин обаче не просто се блокира дейността на експерт-счетоводителите, например при комуникацията им с НАП, но и на самите търговци, които те обслужват и които, по закон, имат задължение да преследват определени документи.

Изключително притеснително за бизнеса също е възможността да бъдат заверявани подписи на документи, пълномощни, договори и т. н.

Законопроектът дава възможност адвокатите да действат и като административно-наказателни органи, което е един абсурд. Абсурдно е да се вменява задължение на органите на съдебна и изпълнителна власт - нотариуси, частни съдебни изпълнители, всички физически и юридически лица да докладват за извършени нарушения по Закона. Значи тук те се поставят над съдебната и изпълнителната власт.


Председателят на Адвокатския съвет в  Благоевград Иван Чолаков оцени закона като „по-скоро браншови, отколкото лобистки“ и оцени притесненията на БСК като „пресилени и неоснователни“:

Касационният съд на Франция миналия месец със свое решение категорично заяви, че във Франция правни консултации могат да дават само адвокатите. Там имат същия проблем, както и тук - нароиха се множество т. нар. "консултантски фирми" , които имат претенцията, че могат да дават качествени правни съвети, и още повече - да извършват качествени правни услуги като да пишат договори, искови молби и т.н.

Притесненията на Българската стопанска камара са пресилени и неоснователни. Естествено е, че дейности, които други професии по закон, упражняват при представителство на фирмите, в които работят, примерно счетоводители за подаване на отчети, ние не дерогираме техните права с този законопроект. Ние искаме лица, които не са такива - представляващи фирми, сдружения, организации по закон - и в същото време не са и квалифицирани правни специалисти, каквито са адвокатите, да извършват такива услуги.

На пазара на правните услуги в България в момента цари пълен хаос и безотговорност.

Законът значително надскача правните дейности, категорична е обаче Събева.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!