Ясен Тодоров: До края на юли ще има решение от проверката по твърденията на Бойко Атанасов

Снимка: БГНЕС

Проверки срещу магистрати се водят, но по преписки, които са от преди 12 април. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" членът на ВСС и председател на Етичната комисия към Прокурорската колегия Ясен Тодоров. Той подчерта, че причината е отмененият текст от Закона за съдебната власт, който детайлизира и урежда действията на Инспектората към ВСС във връзка с проверките, а все още не е приет следващ, след разделянето на Съвета на две колегии.

Не съм забелязал драстично увеличаване в броя на преписките. Общо взето, те са около 1500 на година.

Двуцифрено число са случаите от "голямата" Етична комисия, които тази има да доразреши, акцентира Тодоров и прогнозира, че до края на юли ще има решение от проверката по твърденията на следователя Бойко Атанасов за прокурорска шпицкоманда, подчинена на главния прокурор:

Понеже твърденията на следователя Бойко Атанасов са много разнопосочни, изискват по-политематична проверка. Предполагам, че или в следващото заседание, или в по-следващото ще приключим тази проверка с решение. При всички случаи ще е преди съдебната ваканция.

На следващото заседание – на 28-и, ако не се лъжа, ще направим преценка, на база на всички събрани материали до момента, дали се налага да изслушваме някого допълнително. Има твърдения, които се проверяват и с документи.

Според Ясен Тодоров, има разминавания в твърденията на следователя Бойко Атанасов и записите от подслушванията в така наречената "афера "Яневагейт", засягащи работата на прокуратурата. 

Интервюто на Силвия Великова с Ясен Тодоров можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 г.

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 година и ще обменят данни помежду си. Това съобщи във Варна Петър Киров - главен секретар на изпълнителна агенция "Морска администрация", по време на заключителната среща по проект за интегрирано морско наблюдение. Киров уточни, че по същото време трябва да приключи..

публикувано на 19.10.18 в 00:31
Славчо Пеев в студиото на

Състоянието на актьора Славчо Пеев е стабилно

Състоянието на актьора Славчо Пеев, директор на дупнишкия театър "Невена Коканова", е стабилно, каза за БНР д-р Ени Лефтеров, главен лекар на болницата в Дупница, където вчера Пеев е бил приет спешно. Направена му е била операция, поставен му е стенд и интервенцията е преминала успешно. Диагнозата е преден инфаркт на сърцето, добави д-р Лефтеров...

публикувано на 19.10.18 в 00:20
Десислава Иванчева (вляво) и Биляна Христова-Петрова

Десислава Иванчева и заместникът й Биляна Петрова напускат ареста

Половин година сред показаното им задържане в центъра на София, отстранената като кмет на София Десислава Иванчева и бившата й заместничка Биляна Петрова напускат ареста. Съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов промени мерките им за неотклонение на „домашен арест“. От прокуратурата обявиха, че ще протестират..

обновено на 18.10.18 в 21:11
Северин Красимиров

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова. Очаква се утре състав на съда в Русе да реши дали той да остане в ареста. В следствения арест в Русе Северин Красимиров е бил разпитан в присъствието на прокурор и адвокат и е направил самопризнания за извършеното от него зверско изнасилване с убийство по..

публикувано на 18.10.18 в 21:04

Адвокатка беше нападната и бита в офиса ѝ в София

Полицията в София издирва мъж, нападнал адвокатка в офиса й. Инцидентът е станал около 16 ч. в блок на столичния булевард "Цар Борис III". Информацията на МВР сочи, че минути след 16 ч. неизвестният до момента нападател е влязъл в офиса на адвокатката. След кратък той спор я е нападнал, ударил я е няколко пъти и е направил опит да я..

обновено на 18.10.18 в 20:00

Две огнища на птичи грип са установени в хасковското с. Войводово

В хасковското село Войводово е открито заболяването птичи грип, съобщиха от Агенцията за безопасност на храните. Властите в Хасково не са уведомени по надлежния ред. По информация на "Хоризонт" е започнало   умъртвяването птиците в две ферми в селото.  Началникът на отдел "Здравеопазване на животните" към Агенцията за безопасност на храните в..

публикувано на 18.10.18 в 19:48

Специална организация на движението за Рилския манастир в деня на Св. Иван Рилски

Утре се създава специална организация на движението за Рилския манастир и ще бъде осигурено допълнително полицейско присъствие за Деня на свети Иван Рилски, съобщиха от полицейското управление в град Рила. Експерти казаха, че трите срутища над с. Пастра по пътя Рила-Рилски манастир са разчистени, само в много къс участък от около 5-10 метра остава в..

публикувано на 18.10.18 в 19:40