Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Дрезов: Решение за оставане в ЕС с малка разлика ще озлоби половината британци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В момента абсолютно никой не може да предскаже точно какъв ще бъде резултатът от референдума във Великобритания, защото разликата е много малка. И в едната, и в другата посока могат да наклонят везните няколко хиляди гласа, коментира в предаването „12+3“ Кирил Дрезов, преподавател по Европейска политика в университета Кил във Великобритания. Според него трябва да стане ясно, че излизане от ЕС не означава мигновено излизане на Великобритания.

Просто страната ще влезе в едни доста дълги и сложни преговори, които ще протекат около 2 години. Много от последствията ще бъдат обсъждани и доуточнявани още 10 години. Две години след референдума практически няма да има големи разлики.

Евроскептицизмът е много дълбоко залегнал в съзнанието на хората. Европейският съюз трябва да бъде прокаран като нещо, което е добро за икономиката, част от статуквото, а не защото сам по себе си е нещо много хубаво, коментира още Кирил Дрезов.

По думите му, референдумът във Великобритания ще окаже трайно влияние върху Съюза и ще даде тласък на евроскептичните партии:

Много е важно да се разбере, че последствия за ЕС ще има, даже и ако Великобритания гласува за оставане с една малка разлика, защото това пак в известен смисъл ще е голяма победа на евроскептицизма.

Кирил Дрезов каза още, че дори ако британците подкрепят с много малка разлика оставането в ЕС, това ще разочарова половината страна, а това ще има политически последици за министър-председателя Дейвид Камерън.

Цялото интервю с Кирил Дрезов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна