Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Присадашки: 90% от млечните продукти в заведенията за хранене са със съмнителен произход

В процедура на обществено обсъждане са четири наредби, които пряко засягат производството и качеството на млечните храни и трябва да доведат до възможност потребителят лесно да се ориентира от какво е произведено това, което си купува.

Повече от 90 процента от млечните продукти, предлагани в заведенията за хранене, са имитиращи и със съмнителен произход. Това заяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България. Той коментира и начина за превенция:

С новата наредба аналогови продукти, които имитират млечните продукти, могат да бъдат продавани на крайния потребител единствено в крайна опаковка от производител. Ако това нещо, което е заложено в наредбата, успее да се реализира, изключва по всякакъв начин консумацията на аналогови продукти в заведенията.
 
Симеон Присадашки каза още, че за да бъдат ефективни проверките на Агенцията по храните, те трябва да се извършват от екипи от други населени места, за да не бъдат разпознаваеми от нарушителите.

Още за качеството на млечните храни чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна