Повече от 90 процента от млечните продукти, предлагани в заведенията за хранене, са имитиращи и със съмнителен произход. Това заяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България. Той коментира и начина за превенция:
С новата наредба аналогови продукти, които имитират млечните продукти, могат да бъдат продавани на крайния потребител единствено в крайна опаковка от производител. Ако това нещо, което е заложено в наредбата, успее да се реализира, изключва по всякакъв начин консумацията на аналогови продукти в заведенията.
Симеон Присадашки каза още, че за да бъдат ефективни проверките на Агенцията по храните, те трябва да се извършват от екипи от други населени места, за да не бъдат разпознаваеми от нарушителите.
Още за качеството на млечните храни чуйте от звуковия файл.