Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

З. Славова: Администрацията остава раздута и неефективна

Реформата е замряла, администрацията не намалява, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Зорница Славова от Института коментира в "Преди всички" конкретни данни от анализа. 

Има увеличаване на щатните бройки в централната администрация. Парадоксът е, че електронното управление не се развива по финансови причини. При такава раздута администрация – 140 000 за 2015 година – няма как да се дават по-високи заплати. В МВР са 50 000. Там има увеличение. Огромният бюджет е за ниски заплати на много хора.

Всяка администрация има склонност да се разширява. Колкото повече се увеличава, толкова повече поредното правителство има планове да я съкрати с 10 процента, но това никога не се случва. Само министерствата на финансите и отбраната са успели да намалят служителите си съответно с 9 и 7 процента, уточни Славова.  

Много администрации аутсорсват различни дейности на частния сектор и въпреки това няма съкращения. Услугите се намаляват, но администрацията – не.

В доклада има данни за въвеждането на електронно правителство. Услугите на едно гише не се увеличават, каза още Славова.

Интервюто на Таня Милушева със Зорница Славова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна