Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Дончев: Парламентът ще бъде информиран за водените разговори за АЕЦ "Белене", когато има повече конкретика

Снимка: БГНЕС

С желание за още преговори с Иран и руските производители на оборудването за АЕЦ "Белене" се завърна днес от Техеран правителствената ни делегация.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че парламентът ще бъде информиран за водените разговори, когато има повече конкретика.

Ще разговаряме толкова, колкото е необходимо.
На въпроса след като енергийни експерти вече коментират, че няма как ние да вземем пълната сума, която така или иначе България трябва да плати за това оборудване, че тя дори и да бъде продадена, ще бъде на доста по-ниска цена, Дончев отговори:

Ние, простичко казано, имаме няколко варианта. Единият е, изграждаме електроцентралата, вероятно на база инвеститор, различен от държавата, продаваме оборудването или не правим нищо с него. Единствената версия, която е невъзможна, е третата - проекти на база политически и спонтанни емоции, особено в енергетиката, не правим. Когато един проект се докаже като икономически ефективен, когато докаже възвращаемост, когато докаже икономическа логика, той може да бъде реализиран
.

Дончев уточни още, че продажбата на реакторите на трета страна е абсолютно невъзможна без участието на руските производители и че те ще бъдат част от преговорите.

Енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че иранската страна днес официално е била информирана за решението на арбитража, който отсъди НЕК да заплати готовото оборудване за АЕЦ "Белене":

От тяхна страна е налице интерес, това означава, че от тук нататък разговорите ще продължат. Това, което ние трябва да направим, е да информираме нашите партньори от "Атомстройекспорт", тъй както ви е известно, една от опциите за решаване на този въпрос е, ние съвместно с "Атомстройекспорт" да търсим възможност за продажба на оборудването на трета страна.

Подробности чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна