Свръхсексуализацията на децата и тийнейджърите

Бисер Николов (вляво), Георги Апостолов и Цвета Николова в студиото на предаването.
Снимка: Кирчо Стоичков

Преди по-малко от месец Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие резолюция срещу свръхсексуализацията на децата и тийнейджърите. Повече от тревожен е фактът, че масово от екраните, рекламните пана и от многобройни сайтове децата и младежите биват заливани от модели и образи, налагащи полови и физически стереотипи. Колко застрашителни са размерите на това явление в България; как влияе върху самочувствието, контактите, психиката и здравето на децата; как обществото да защити децата ни от него и има ли страната ни достатъчно ефективно законодателство; какво може да направи всеки от нас – лично и конкретно…
За всичко това разговаряме в предаването „Познати и непознати“. Наши събеседници са Бисер Николов – член на Управителния съвет на Асоциация Общество и ценности, Георги Апостолов от Националния център за безопасен интернет и психологът д-р Методи Коралов – преподавател в Нов български университет (НБУ).
Още от категорията
Симеон Идакиев на островите Галапагос

Симеон Идакиев като главен герой

Едва ли е нужно да представям Симеон Идакиев – дългогодишен журналист и пътешественик, автор на много филми и радиопредавания, на няколко книги и въобще – човек, който не обича да стои на едно място. В началото на този месец Симеон Идакиев отбеляза и два юбилея - 50 години „Атлас“ и 50 години журналистическа дейност. А юбилеите винаги са повод и за..

публикувано на 22.10.18 в 13:31

Майките на деца с увреждания излизат на протести с искане за оставката на Валери Симеонов

Майките на децата с увреждания от инициативата "Системата ни убива" протестират пред сградата на Министерския съвет с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. На площада пред сградата на правителството са се събрали няколко десетки души. Майките обявиха, че ще протестират, докато не получат оставката на Симеонов: “Ще бъдем..

обновено на 22.10.18 в 12:54

"Живият компютър" Илия Петров - с книга за умножението на много големи числа

"Умножавайте големите числа за секунди“. Това е заглавието на книга, която предстои да излезе на пазара. Изданието е на Съюза на учените в Плевен. Автор е Илия Петров, наречен преди години заради свое откритие в областта на математиката "жив компютър".  Новата книга е продължение на предишния труд на автора "Новото смятане на..

публикувано на 22.10.18 в 12:50
Жени Начева

Надзорният съвет на НЗОК одобри проектобюджета на обществения фонд за следващата година

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) одобри окончателно проектобюджета на обществения фонд за следващата година с пълен консенсус, като бюджетът е с 490 милиона лева повече от тази година. Това съобщи председателят на Надзорния съвет Жени Начева. В тази сума има 50 милиона лева остатък от предишни години, с който Касата..

обновено на 22.10.18 в 12:48
Илияна Гаравалова

41% са функционално неграмотните възрастни в България

Един на всеки петима европейци и един на всеки петима 15-годишни е функционално неграмотен, което означава, че не може да чете добре, така че да извлича правилно информацията от различни източници, да я обработва и да взима решения, които се основават на този анализ. У нас функционално неграмотните възрастни са 41%. В интервю за предаването..

публикувано на 22.10.18 в 12:40
Доц. д-р Алексей Пампоров

За гордостта, омразата и раненото ни общество

Кой какво пише и какво казва? Какви знаци и какви белези остава това във времето? Ако изберем трите водещи стълба от последните дни, то те биха могли да се подредят така: „Локо София“ е над всичко, джендърите и соросоидите са адови създания, а едни „кресливи жени…“ и техните „…. уж болни деца“ клатят държавата... Заплахи, грубост и примитивизъм,..

публикувано на 22.10.18 в 12:28
Прокуратурата в Плевен

Повдигат обвинение на рецидивист, пребил и ограбил възрастен мъж в Славяново

Прокуратурата в Плевен привлече днес като обвиняем 36-годишен мъж за извършен грабеж на възрастен мъж от град Славяново в събота. Пострадалият е настанен в болница без опасност за живота. Извършителят е задържан за 72 часа, очаква се прокуратурата да поиска постоянна мярка „задържане под стража“. Снимки на бития 82–годишен мъж от Славяново бяха..

публикувано на 22.10.18 в 12:13