Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Практични ученически проекти са финалистите в конкурса "Социални иновации"

Снимка: http://www.jabulgaria.org/

Около хиляда ученици от различни градове у нас са се включили в шестото издание на конкурса „Социални иновации“. В международен мащаб са участвали 314 отбора от 10 държави. Финалистите от български страна са ученически отбори от Димитровград, Пловдив, Русе и Добрич.

Смесен отбор от ученици от математическата гимназия в Димитровград и търговската гимназия в Пловдив е разработил мобилно приложение в полза на хората със затруднения в слуха. То преработва разпознаваеми характерни звуци от бита и ги извежда като светлинен сигнал или вибрация , така че да уведомяват човека със слухово увреждане, разказа в предаването „Преди всички“ Милена Стойчева, изпълнителен директор на „Джуниър Ачийвмънт България“. Приложението „ Чуй света“ вече е достъпно за употреба.

Дамски ученически отбор от Русе е избрал да разработи система, насочена към туристите в планината – гривна за ориентиране, а отбор от езиковата гимназия в Добрич е подготвил сайт с информация за всички видове състезания, олимпиади и инициативи с участието на ученици.

Целта е да се развива цялостната предприемаческа култура и поведение на младите хора извън конкретните конкурси и те да изградят дългосрочни партньорства с бизнеса, посочи още Стойчева. По думите й, това помага на младите хора да развият въображението си, адресирайки проблеми като енергийните източници, климатичните промени, образованието или миграцията – теми, които имат конкретно отражение в ежедневието на всеки от нас.

Повече за състезанието "Социални иновации" - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна