Eмисия новини
от 00.00 часа

Хамид Хамид: Нямам информация за училища на Гюлен в България

Снимка: БГНЕС

Има нужда от обща позиция на българския парламент и българската държава като цяло, въпреки че е рано за декларация, защото всяка изтървана дума в този момент може да причини сериозни щети на двустранните отношения. Това заяви в предаването "Преди всички" депутатът от ДПС Хамид Хамид по повод неуспешния опит за преврат в Турция. По думите му ситуацията в Турция се нормализира. Хамид изрази одобрението и подкрепата на ДПС за действията на българското правителство:

Подкрепяме позицията на външно министерство и на правителството, не споделяме и критиките към посланик Нейнски, че мълчи. Поведението на генералния консул в Истанбул беше много адекватно. Положиха се максимални усилия за българските граждани в Турция.

Трябва да запазим спокойствие и да изчакаме хладнокръвния анализ на обстоятелствата около неуспешния преврат, както и официалната позиция на турската държава, подчерта Хамид и допълни, че никакъв опит за преврат не е оправдан. Смъртното наказание е отречено в цяла Европа, а Турция е страна и по европейската конвенция за правата на човека, обясни още Хамид, според когото е безполезно да гадаем дали Турция ще отмени смъртното наказание. Турция изпълнява споразумението си с ЕС и затова бежанският поток буквално спря, припомни Хамид.

Нямам информация за училища, спонсорирани от ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен в България – така Хамид Хамид коментира тезата на турския посланик у нас Сюлейман Гьокче, заявена в негово телевизионно интервю.

Цялото интервю на Силвия Великова с Хамид Хамид чуйте от звуковия файл.
Още от