Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 12 август решават за датите на матурите за догодина

Снимка: БГНЕС
До 12 август ще бъде взето окончателно решение дали матурите догодина ще бъдат проведени със седмица по-късно в сравнение с досега. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Александър Трингов, началник отдел "Общо образование" в просветното министерство, във връзка с притесненията, че документите на кандидатстващите в чужбина ще се забавят. Според разчетите на министерството резултатите от матурите догодина ще станат ясни на 15 юни:

Министерството винаги е склонно да се вслуша в становища и в предложения, които са в интерес на учениците, и категорично можем да заявим, че ние, като институция, не бихме били пречка учениците да имат възможност да кандидатстват в чужди университети. 15 юни-15 юли е един месец срок, в който трябва да се следват няколко стъпки, които могат да бъдат изпълнени, каза Александър Трингов от просветното министерство в интервю за "Хоризонт".

Датите за матурите не трябва да са в последните дни от месец май, защото ще има големи притеснения за много млади хора, които искат да кандидатстват в чужбина, това заяви Бистра Илиева – управител на консултантска къща за образование в чужбина:

Ако матурите бъдат проведени със седмица по-късно в сравнение с досега, повечето от младите хора могат да не успеят да си подадат документите си навреме.

Цялото интервю с Александър Трингов и Бистра Илиева можете да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени