Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тунчер Кърджалиев: Всички националистически партии в България предлагат популизъм

Снимка: БГНЕС

Законопроектът на ПФ за вероизповеданията, който предвижда всички вероизповедания у нас да извършват религиозните си служби на български език, няма шанс да бъде приет, това заяви в интервю за предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" заместник-председателят на Комисията по вероизповеданията и правата на човека Тунчер Кърджалиев:

Този законопроект според мен няма никакви шансове. Аз мисля, че разумът в ГЕРБ, в управляващата партия, ще надделее. Поради тази причина той ще бъде отхвърлен. Законопроектите, които искат да коригират Закона за вероизповеданията, вече станаха пет и някои от тях чакат от година и половина. Този е част от платформата на ПФ. Този законопроект унищожава член 13 от Конституцията, където пише, че вероизповеданията са свободни, че религиозните институции са отделени от държавата.

Кърджалиев допълни:

Всички националистически партии в България предлагат популизъм. Популизмът не храни, той предлага зрелища. В едно модерно общество на забраните трябва да се гледа като последен, като краен оперативен инструмент. Тези партии са точно в този етап на идентифициране на враг. Това е един вид ритуално дефиниране на кауза, сочат на обществото религиите като плашило.

Цялото интервю на Тунчер Кърджалиев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!