Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава гасенето на пожара край Ардино, вече няма опасност за хората

| обновено на 29.07.16 в 21:23
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десети час продължава гасенето на пожара в района на Ардино. Той се разгоря тази сутрин в труднодостъпна местност. В акцията се включиха два хеликоптера, включени са и допълнителни сили от съседни  области.

Над 100 огнеборци  и горски служители гасят огромния пожар, изпепелил до момента близо 2 хиляди декара борова гора. На място са два хеликоптера от авиобаза Крумово, които и в този час обливат засегнатия район. Освен пожарните екипи от Кърджали са привлечени и допълнотелни сили от областите Смолн и Хасково. В акцията участват и много местни жители.

Според кмета на Ардино Ресми Мурад вече е отминала опасността за хората, чиито домове бяха на броени метри от пожара. Общината има готовност да подслони семействата, ако се наложи тяхната евакуация.

Въпреки че вятърът вече стихна и на места огънят е ограничен, обстановката в района остава усложнена. Битката със стихията ще продължи и в следващите часове. Координацията с екипите се води от Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", който е на мястото.

Надеждата е, че до утре сутринта огънят ще бъде загасен.

Причината за огненото бедствие вероятно е човешка немарливост. Предполага се, че пожарът е предизвикан от работници на хасковска дърводобивна фирма, които са приготвяли храна на открито. Полицията установи двама души на 16 години, съпричастни към възникването на пожара.

Около 125 пожара са възникнали днес на територията на страната, предимно в сухи треви и храсти. Това съобщи комисар Тошко Бързилов - началник на отдел "Национален оперативен център" към Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Пожарът в района на Божурище обхвана около 40 декара борова гора, но вече е погасен.

В района на Дебелт също пожарът е ограничен и няма проблеми на този етап, увери комисар Бързилов. 

В землището на селото се запалиха сухи треви в близост до завод "Промет Стийл", част от огъня е и на територията на фабриката.

Повече от 35 горски пожара са избухнали през последните 10 дни, изгорели са 3 хиляди декара гори, съобщиха за "Хоризонт" от Агенцията по горите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна